Autor: Raigo Neudorf • 17. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eastman: tootmises on ohutus tähtsam kui kasum

Kohtla-Järvel asuva Eastmani keemiatööstuse ohutusjuht Aleksander Simakov ütles Tööstusuudistele antud intervjuus, et ohutus on tootmisettevõttele olulisem kui kasum. 

Kas tööstusettevõttele seatud nõuded seoses turvalisuse tagamisega tootmises on Eestis heal tasemel?    

Oma kogemusele toetudes võin öelda, et paljud ettevõtted Eestis on võtnud suuna turvalisuse tõstmisele ning keskenduvad eelkõige ohutule tootmisele. Samuti täidab enamik tootmisettevõtetest Eesti Vabariigi seadusandlusega kehtestatud miinimumnõudeid. Kuid vaadates pika ajalooga rahvusvahelisi firmasid ja nende tootmis- ja tööohutusekultuuri, peame tõdema, et meil siin on veel kõvasti arenguruumi. Kuidas tagatakse ohutu tootmine Eastmani Kohtla-Järve tehases? 

Meetmeid on palju, kuid ma tooks välja kolm põhilist protseduuri, mis on ohutu tootmise alustaladeks: PHA (Process Hazard Analysis) ehk osaline või täielik tootmisprotsesside ohutegurite riskianalüüs, mille kaudu selgitakse välja, millised ohtlikud tagajärjed võivad tekkida töötajatele, naaberettevõtetele ja keskkonnale.

HAZOP (Hazard and operability studies). Lühidalt öeldes on see seadmete (konstruktsioonide) funktsionaalne analüüs ja võimalike riskide tuvastamine, mis võivad tekkida seadme kasutamisel tootmisprotsessi käigus.

MoC protsess (Management of Change) ehk siis muudatuste juhtimine. Kõik, mida me tootmises moderniseerime ja muudame, peab olema ettevõtte siseselt kooskõlastatud. Tootmise turvalisuse koha pealt on see on väga oluline element, kuna enamik tööstusõnnetusi maailmas juhtub just antud protsessi puudulikkuse tõttu. 

 Milliseid uusi praktikaid on Eastman hiljuti kasutusele võtnud, et tagada turvaline tootmine?

Selle aasta aprillis rakendasime uut protseduuri nimega LO/TO  (Lockout-tagout) - lukusta ohuallikad ja märgista need tegevusjuhistega. Kuna kasutame oma tootmisprotsessides erinevaid kemikaale, ohtlikke ja plahvatusohtlikke gaase ning tootmine ei asu väga suurel alal - kuid hõlmab sadu kilomeetreid torustikku ning mitmeid seadmeid, mis vajavad hooldust ja remonti - on uus protseduur oluline viis ohutu tootmise tagamiseks.Tihti juhtub, et tehase territooriumil tehakse päevas kümneid töid ning ühel töölõigul töötavad korraga kolm-neli remondibrigaadi. LO/TO aitab situatsiooni kontrolli all hoida, ning garanteerib et:

1. Antud töökoht on ohutu, puuduvad kõikvõimalikud ohuallikad.  

2. Seadmeid käivitatakse või protsess läheb tööle, kui kõikide remondibrigaadide kõik tööd on lõpule viidud. Kui hästi on teie hinnangul tagatud turvalisus erinevates Eesti tootmisettevõtetes?

Olen kokku puutunud väga erinevate näidetega. On ettevõtteid, kus turvalisusmeetmed on väga eeskujulikult rakendatud, kuid mõnel tootmisettevõttel on veel selles vallas arenguruumi.  Minu isiklik arvamus on, et peamine puudus Eesti kontekstis on fokuseerimine ainult tootmisele ja kasumile, unustades, et tegelikkuses on kõige tähtsam ohutus. Usun, et panustada tuleb ka töökultuuri ja tööohutuse parandamisesse.

Palju investeerib Eastmani Kohtla-Järve tehas igal aastal erinevatesse turvalisusega seotud tegevustesse?  

Investeering jääb vahemikku 100 000-300 000 eurot aastas. Kui tihti koolitate oma töötajaid seoses erinevate turvalisuse teemadega?

Ettevõttel on selle eesmärgiga koostatud koolituskava, mida vajadusel muudetakse ning täiendatakse. Laiemalt tähendab see, et tegeleme järjepidevalt oma töötajate koolitamisega tootmisohutuse valdkonnas.  

 On teie ettevõttes ka tööõnnetusi toimunud ning millised järeldused te sellest tegite?

Enne selle aasta kevadet ei olnud meie ettevõttes neli aastat rasket tööõnnetust juhtunud, kuid selle aasta märtsis sai üks meie töötajatest vigastada. Töötaja sai tööõnnetuse tulemusena keemilise põletuse ning puudus töölt kaks nädalat, kuid naasis siis tööpostile.Eelkõige tegime kõik vajalikud toimingud, mida näeb ette seadusandlus (vajalikud raportid ning aruandlus).Vastavalt Eastmani sisemistele protseduurireeglitele (Incident management (IcM)), viisime läbi RCA (Root Cause Analysis), mis aitas meil õnnetuse põhjuse tuvastada. Samuti tõi analüüs välja selle, mis vajab ettevõtte tootmises muutmist ja/ või parandamist - leidsime analoogsed ohud, mis sarnase õnnetuse vältimiseks oli vaja kõrvaldada. Millega Eastman täpsemalt tegeleb?

Eastman Specialtiesi peamine toodang on bensoehape, kuid lisaks toodetakse Kohtla-Järve tehases ka naatriumbensoaati ja Benzoflex plastifikaatorit. Bensoehapet kasutatakse erinevates toodetes alates alküüdvaikudest kuni plastifikaatorite tähtsa koostisosana. Bensoehape on ka naatriumbensoaadi ja Benzoflex plastifikaatori peamine tooraine.

Naatriumbensoaati kasutatakse konservandina farmaatsiatööstuses, toidu- ja karastusjookide tööstuses, isiklike hügieenivahendite tootmises, samuti korrosiooniinhibiitorina autotööstuses.

Benzoflex plastifikaatoreid kasutakse peamiselt liimide, silikoonide, tihendite, põrandakatete ja viimaste viimistluskihtide koostises. Kokku toodetakse tehases seitset erinevat plastifikaatorit.

2013. aastal läks enamik Eastmani Kohtla-Järve tehase toodangust (72%) Euroopasse (Holland). Järgnesid USA (24%) ja Singapur (4%).

Kui palju on Eastmani Kohtla-Järve tehases töötajaid ja kui suur on teie tootmismaht?

Kohtla-Järve tehases töötab hetkel 160 inimest ning 2013. aastal toodeti pea 40 miljonit (39,7) tonni valmistoodangut. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077