Autor: Juhan Lang • 4. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Brasiilia suhkrutööstus läheb dieedile

Brasiilia suhkrutöösturid võitlevad ületootmisest tingitud suhkru hinnalanguse vastu tootmise piiramisega.

Suhkru üleküllus on viinud kümnete tehaste sulgemiseni ja kasvatajad on oma investeeringuid koomale tõmmanud. Wall Street Journali teatel pole maailma suurima suhkrutootja kärped end veel tunda andnud maailmaturul, kus hinnad on kuue kuu madalamal tasemel. Analüütikute hinnangul kajastub mõju tuleval aastal.

Mõnede prognooside kohaselt jääb globaalne tootmine nõudlusele alla 2015. aastal, lõpetades sellega neli aastat väldanud ülepakkumise.

Rabobank ennustab, et maailma suhkruvarud jäävad järgmise hooaja alguseks 2015. aasta septembris nõudlusele 2,5 miljoni tonniga alla. See oleks esimene defitsiit alates 2010. aastast. Ka Rahvusvaheline Suhkruorganisatsioon ennustab tulevaks aastaks viie aasta väikseimat ülejääki.

Lähiajal ei ole majanduslehe andmetel näha ka pildi paranemist, sest prognooside kohaselt tõuseb globaalne suhkrunõudlus tänavu 1,7% võrra. Suhkruorganisatsiooni ennustuste kohaselt edastab ülemaailmne toodang nõudlust juba neljandat aastat järjest. Suhkrufutuurid on tänavu langenud 4,8%.

New Yorgi maaklerfirma Newedge vanemdirektor Michael McDougall ütles, et praegu seisame me vähendatud tootmise juures silmitsi madalamate hindadega. „See võrdub katastroofiga,“ toonitas ta.

Suhkru hinna langus on läinud kvartalis langusesse sööstnud Brasiilia majanduse jaoks valus löök. Rahandusminister Guido Mantega sõnul rõhuvad langenud toormehinnad kogu Ladina-Ameerika majandust.

Kõigele lisaks on suhkruroo kasvatamine aastakümnete tõsisema põuaperioodi tõttu oluliselt kannatanud. Riigi peamises kasvatuspiirkonnas saadakse tänavu Brasiilia suhkrutootjate liidu teatel 545,9 tonni saaki võrreldes mulluse 597,1 tonniga.

Sao Paolos asuva konsultatsioonifirma Datagro juht Plinio Nastari ütles, et vastuseks langenud suhkru hindadele töötleb vähem veskeid suhkruroogu suhkruks ja etanooliks kui viimase kuue aasta jooksul.

Alates 2009. aastast on suletud 44 suhkruveskit. Nastari hinnangul töötab tänavu 377 veskit võrreldes mulluse 400 veskiga.

Brasiilia suhkruroo töötleja Alta Mogiana kaubandusdirektor Gustavo Figueiredo nentis, et samal ajal hoolitsevad kasvatajaid oma väljade eest aina vähem. Praegu on tema sõnul suhkru hinnad tootmiskuludest madalamad, küünides tema hinnangul 1000 Brasiilia reali ehk 340 euroni tonni kohta.

Archer Consultingu juht Arnaldo Luiz Correa tõdes, et maailmaturgudel hakkab olema järjest vähem suhkrut ning see peaks ka hinnad üles lööma.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077