Autor: Ken Rohelaan • 28. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leiburi juht: vähenev rahvastik paneb äri känguma

Siseturust lähtudes mõjutab kohalikke toidutootjaid rahvastiku vähenemine, mis võib põhjustada toidutööstuse kogukäibe ja -kasumi langust, ütles ASi Leibur juhatuse esimees Asso Lankots.

Lankotsi sõnul on eestlaste toitumisharjumused ja -tavad oluliselt muutunud viimase viie aastaga, mistõttu üritab ettevõte kohandada oma toote- ja teenusteportfelli vastavalt oludele. Tänavu jätkab Lankotsi teatel pakendatud leiva- ja saiaturg langust, mis jätab pitseri ka Leiburile.

Toidutööstuse 100 suurema firma koondkäive ja -kasum vähenesid 2013. aastal vastavalt 1,1 miljardi euroni (2012: 1,3 miljardit eurot) ja 47 miljoni euroni (2012: 54 miljonit eurot).

Lankotsi sõnul on Eesti toidutootjate traditsioonilised eksporditurud Venemaa, Soome, Läti ja Leedu, millest kahel esimesel on meie tööstusharule kõige suurem mõju. Leiburi juhi sõnul mõjutab Ida suunal hetkel kauplemist ebasoodne poliitiline olukord ning põhjasuunal tundub kauplemist pärssivat viimaste aastate sealse majanduse negatiivne areng.

"Tänavuse aasta prognoose on keeruline teha. Ma pigem arvan, et sektor tervikuna ei kasva, kuid edukaid ettevõtteid on kindlasti märkimisväärselt," lisas ta.

Leiburi toodangut vaadates näeb ettevõtte juht tugevat kasvu tervislikele toodetele, mis on tõestus nii kasvanud toitumisteadlikkusest kui ostujõu kasvust. "Tundub, et süüakse vähem, kuid kvaliteetsemalt," ütles Lankots.

Äripäeva värskes toiduainetööstuse TOPis vahetas Leibur varasema esikoha

12.-13. rea vastu. Lankotsi teatel vähenes ettevõtte mullune müügitulu eelkõige ekspordikäibelt Soome ja Leetu. Eesti ja Läti turg olid väikeses kasvus. "Iseenesest müügitulude vähenemine ei olnud väga suur (Leiburi käive kahanes 2013. aastal 0,8% - toim), kuid tõsiasi on see siiski. Äripäeva TOPis kõrge koha saamiseks on kahlemata vaja märkimisväärset käibekasvu, sellest tulenevalt ka meie n-ö suur kukkumine," märkis ta. Leiburi käive ulatus mullu 31,9 miljoni euroni ja ärikasum 3,9 miljoni euroni.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077