Autor: Birjo Must • 22. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa rafineerimistehased täbaras olukorras

Euroopa rafineerimistehaste kasumid on kukkunud viimaste aastate madalaimale tasemele ning kütteõli üleküllus teeb olukorra tõenäoliselt hullemaks.

Tänavu aastane kasum tuleb suure tõenäosusega halvim alates 2011. aastast, kuna konkurents kütteõli impordi pärast kasvab. Vastavalt uuringufirma PJK International BV andmetele on Euroopa kauplemiskeskuses Hollandis hetkel suurimad laovarud alates 2009. aastast, vahendab Bloomberg.  

„Tegemist on väga halbade marginaalidega,“ ütles konsultatsioonifirma Wood Mackenzie analüütik Jonathan Leitch. „Suvi on valmistanud pettumust ning sügis ja talv on veel alles ees.“

Euroopa rafineerimistehaseid suletakse kiireimas tempos alates 1980ndatest aastatest, kuna nõudlus naftatoodangu järele on kukkunud juba seitse aastat ja USA, Venemaa ning Lähis-Ida toodang on kasvanud. Rahvusvahelise energiaagentuuri kinnitusel on viimase kuue aasta jooksul suletud 17 tehast.

Rafineerimistehase kasum hinnalisema kütuse pealt oli mais keskmiselt 1,27 dollarit barreli kohta võrreldes 2,83 dollariga aasta varem samal ajal. Detsembriks pöördub see prognooside kohaselt 80sendiseks kahjumiks barreli kohta.

Hiljuti teatas ka kütusetootja Orlen, et kaalub tänavu aasta lõpus sulgeda Leedus asuva Mažeikiai rafineerimistehase. Põhja-Leedus asuv riigi üks suuremaid tööstusi on olnud mitu aastat järjest kahjumis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077