Autor: Raigo Neudorf • 21. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tootmine kolib Kagu-Aasiasse

Mitmed globaalse haardega ettevõtted nagu Foxconn, Samsung ja Toyota panustavad Hiina asemel hoopis arenevatele Kagu-Aasia turgudele, kus avavad uusi tehaseid ja kuhu investeerivad miljardeid dollareid.

Ettevõtetele, kelle jaoks on Hiina muutunud nende tegevuse keskuseks Aasias, muutub Kagu-Aasia piirkond üha atraktiivsemaks, vahendab IndustryWeek.com.

Nii on näiteks Foxconn ja Samsung teatanud, et liiguvad Kagu-Aasias uutele turgudele. Selle taga  peituvad mitmed erinevad põhjused, mis on seotud nii tööjõukulude kasvu kui toodangu kvaliteediprobleemidega.Foxconn, kes on nii Apple’i, Sony kui Nokia koostööpartner Aasias, teatas kavatsusest investeerida Indoneesias asuvatesse tehastesse 1 miljard dollarit. Foxconni eesmärgiks on vähendada oma tootmist Hiinas, kus ettevõttel on palgal täna ca miljon töötajat.Samsung Electronics teatas samuti, et kavatseb laiendada oma tegevust Indoneesiasse ja rajada sinna uue tehase. Lisaks on Samsungil olemas litsents investeerida Vietnamis asuvasse uude nutitelefonide ja tahvelarvutite tehasesse 1 miljard dollarit.Toyota on laiendanud oma tootmist Filipiinidel asuvas tootmisüksuses, samuti on autotootjal kavas Indoneesiasse investeerida aastaks 2017 1,3 miljardit dollarit. Lääne-Javas avas ettevõte selle aasta alguses uhiuue tehase.Ka India autotootja Tata Motors on otsustanud muuta Indoneesia oma tootmis- ja jaotuskeskuseks, ning liikuda minema Hiina turult.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077