Autor: Raigo Neudorf • 12. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti alustas väiketuulikute eksporti

Augusti alguses püstitati Soome esimene Eestis toodetud väiketuulik, mis on tuuleenergia klastri hinnangul märgilise tähtsusega Eesti tuuleenergia tööstusele, sest meist on saanud tuulikuid eksportiv riik.

Turu linna lähedale Aurasse installeeritud 30 meetrine, hüdrauliliselt langetatava mastiga ja 20 kilovatine TUGE 20 tuulik on täielikult toodetud Eestis AS Konesko poolt.

„Lisaks väga headele looduslikele tingimustele toota Eestis tuuleenergiat, on meil potentsiaali kaasa lüüa ka tuuleenergia tööstuses. Väiketuulikute tootmine on hea näide, kuidas väikeses riigis on võimalik nutikalt spetsialiseeruda,“ kommenteeris uudist Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni ja Tuuleenergia Klastri juht Tuuliki Kasonen.Ta lisas, et riigi poolt on olnud abiks nii väikeseadmete võrgutingimuste lihtsustamine, EASi klastrite toetusprogramm kui ka Kredexi investeeringutoetus, mis väiketuulikute turu Eestis käivitas.Konesko AS hakkas kodumajapidamistele ja väikeettevõtetele mõeldud mikro- ja väiketuulikuid arendama 2009. aastal ning alustas kolm aastat hiljem mudelite TUGE® 10 (10kW) ja TUGE® 20 (20kW) tootmist. Mõlemat tuulikut on testitud juba aastaid karmides keskkonnatingimustes Nasval, kus keskmine tuule kiirus on olnud 45 m/s ning temperatuur talvel langenud kuni -35° C.Konesko müügijuhi Indrek Gregori sõnul valmisid esimesed väiketuulikud koduturule, mis oli heaks võimaluseks saada kiiret tagasisidet ning viia vajadusel toodetesse sisse parandusi ning täiendusi.„Täna tunneme, et oleme valmis sisenema välisturgudele. Eelmise aasta lõpus sõlmisime esimesed müügilepingud klientidega Soomes ja Saksamaal ning tänaseks on esimene tuulik püsti ja teine on tarnitud ning ootab püstitamist,“ lisas Gregor.Et Eestis on ka teisi mikro- ja väiketuulikute prototüüpe testimise faasis, siis on tuuleenergia klastri hinnangul väiketuulikute turule sisenemas ka teisi kodumaiseid ettevõtteid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077