Autor: Juhan Lang • 29. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Katre Kõvask: fašistideks meid veel ei nimetata

Tänasel Premia Foodsi aktsionäride koosolekul osanike küsimustele vastanud ettevõtte juht Katre Kõvask on vaatamata Ukraina kriisile Vene turu osas optimistlik.

"Peterburi inimesed on vaatamata poliitilistele oludele otsustanud ikkagi jäätist süüa ja loodame, et see nii ka jätkub," kommenteeris Kõvask Premia tütarfirma Peterburi jäätisetehase Hladokombinat No 1 käekäiku. "Fašistideks meid veel ei nimetata."

Aktsionäri küsimusele, kas Vene turul esitletakse end Eesti firmana, vastas Kõvask, et see pole oluline. "Tähtis on see, et jäätis oleks hea maitsega ja jahutaks kuumal suvepäeval," toonitas ta. Talle sekundeeris nõukogu liige Indrek Kasela, kelle sõnul firma Eesti päritolu ei varja.

Valuutakurss tõi kahjumi. Kõvaski selgitusel tehakse ettevõtte igapäeva kulud alates palkadest kuni toorme ostmiseni rublades ning miinus tuleb sellest, et aruandluses peab numbrid eurodeks ümber arvestama. Nii tekitasid viimases kvartali Vene rubla ja Rootsi krooni kursi liikumised 138 000eurose valuutakursikahjumi, millest 84% ehk 116 000 eurot oli mitterahaline realiseerimata kursikahjum nõuete ümberhindlusest.

Samas kasvas Premia brutokasum läinud kvartalis 3,8 miljonilt eurolt 4,8 miljonile, käive suurenes võrreldes möödunud aasta sama ajaga 11,9%, 20,5 miljoni euroni. Ettevõtte puhaskahjum vähenes 1,1 miljoni euroni, ületades aastatagust näitajat 4,2% võrra.

Premia Foodsi lähitulevikku kommenteerides jäi Kasela optimistlikuks. "Ega halb ilm ei heiduta eestlase jäätisehimu ja ega nüüd iga päev ka jäätist süüa ei saa," sõnas ta. "Kui vaadata esimest kvartalit, siis meil läks väga hästi ja jaanuari ilm ei erine väga palju praegusest ilmast," lisas Kasela.

Rootsist pool miljonit kompensatsiooni. Mullu 31. juulil esitas Premia Foodsi Rootsi tütarfirma Överumans Fisk kahju ja saamata jäänud tulu hüvitamise nõude Rootsi põllumajandusameti vastu seoses mais Överumans Fiski suhtes ameti poolt alustatud haldusmenetlusega, mille tulemusena hävitati 17 tonni kalamaime.

Tütarfirma nõuab tänini kahju ja saamata jäänud tuluna 25,5 miljonit Rootsi krooni (ligikaudu kolm miljonit eurot). Sügisel otsustas Rootsi põllumajandusamet, et nõue kahju hüvitamiseks on põhjendatud ning et kahju ja saamata jäänud tulu nõude rahuldamiseks on olemas seadusest tulenev õiguslik alus.

Kõvask märkis aktsionäride koosolekul, et Rootsi riigilt on tänaseks juba pool miljonit eurot laekunud ja ülejäänu osas diskussioonid jätkuvad. "Kuna see selgeks saab, ei oska öelda," lisas ta. "Olen õudselt õnnelik, et oleme Eesti riigis, sest siin on ametnikud palju läbipaistvamad kui Rootsis."

Tänavu on Premia Foodsi aktsia Tallinna börsil kukkunud 6,4%. Aastaga on langus olnud pea 3,7%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077