Autor: Raigo Neudorf • 26. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Horisont 2020 rahastab ettevõtete tootearendust

Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni uus rahastamisprogramm  Horisont 2020 hakkab pakkkuma spetsiaalselt väike- ja keskmise (VKE) suurusega ettevõtetele mõeldud toetust, mis võimaldab ellu viia uuenduslikke tootearendusprojekte, vahendabTallinna Tehnopoli veebikülg.

Horisont 2020 pakub võrreldes eelneva 7. raamprogrammiga rohkem osalemisvõimalusi ettevõtetele, rahastades suuremas mahus turulähedasemat arendustööd. Ühe uue meetmena tutvustab Horisont 2020 VKE instrumenti ehk väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele mõeldud meedet.

VKE instrument on üles ehitatud kahefaasilisena. Esimeses faasis on ettevõttel võimalus taotleda eeluuringu toetust, et kontrollida oma äriidee realiseeritavust ning viia ellu tarvilikud taustauuringud. Eeluuringu peamiseks väljundiks on toote või teenuse põhine äriplaan. Esimese faasi projektid kestavad maksimaalselt 6 kuud ning Euroopa Komisjoni toetus eeluuring läbiviimiseks on 50 000 eurot.

Teise faasi fookuses on siis tootearendusprojekt ise. Projekti lähtepunktiks peab olemas olema juba spetsiifilises keskkonnas testitud prototüüp, seega varasemad teaduslikud uuringud peaksid olema eelnevalt ellu viidud.  Põhiprojekti võimalikud tegevused on näiteks testimine, disain, miniaturiseerimine, esimeste pilootrakenduste loomine, jne. Projekti võib läbi viia üksi või koos partneritega ning lubatud on ka allhankijate kaasamine. Põhiprojekti kestvus on 1-2 aastat ning Euroopa Komisjoni toetus on vahemikus 0,5 kuni 3 miljonit eurot toetusmääraga 70%.

Siinkohal saavad ettevõtted ise valida, kas peavad tarvilikuks eeluuringu läbiviimist või soovivad kohe esitada teise faasi taotlus ehk põhiprojekti.

Tervishoiu valkdonnas on VKE instrument spetsiifiliselt suunatud diagnostika valdkonna ettevõtetele ning projekti fookuses on eksisteerivate biomarkerite ning diagnostikaseadmete kliiniline valideerimine. Tervishoiu valdkonnas on VKE instrumendi projektide puhul Euroopa Komisjoni poolne toetus 100 % ning toetus jääb vahemikku 1-5 miljonit eurot.

VKE instrument on jooksvalt avatud ning projekte saab juba esitada. Esimese faasi taotlustel on 2014. aastal kolm hindamistähtaega – 18. juuni, 24. september ning 17. detsember. Teise faasi taotlustel on kaks hindamistähtaeg – 09. oktoober ning 17. detsember.

Eesti ettevõtetele pakub Horisont 2020 programmi projektide ettevalmistamisel tuge  Enterprise Europe Network (EEN) ning spetsiifilisemalt võrgustiku partner Invent Baltics OÜ.

Ettevõtetel on võimalik saada tasuta konsultatsioone projektiidee sobivuse ning fookuse osas. Samuti pakub võrgustik tuge projektipartnerite leidmisel ning taotluse edasisel koostamisel.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077