Autor: Raigo Neudorf • 13. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiat valmistutakse tootma lainete ja tõusude-mõõnade abil

Puhas, roheline ja peaaegu piiritu – nõnda iseloomustab ajakiri Evolution merede ja ookeanide poolt pakutava laine- ja tõusuenergia võimalusi, mida mitmed ettevõtted soovivad energia tootmiseks kasutama hakata.

Sama kaua kui inimkond on pealt vaadanud lainete raksumist vastu kaldaid ja olnud tunnistajaks loodete (tõusude ja mõõnade) võimule, on mõistetud ka mere potentsiaalset jõudu. Samas on nendest loodusjõududest energia tootmise uurimine olnud märksa lühema ajalooga.

Erinevaid laineenergiat puudutavaid eksperimente tehti möödunud sajandil mitmeid. Näiteks 1970-ndatel  aastatel hoogustas uurimistegevust üleilmne naftakriis. Kuid tõsisemalt hakkasid teadlased laineenergeetika potentsiaalseid võimalusi nägema alles möödunud sajandi üheksakümnendatel aastatel. Esimesed tõusuenergiaga seotud eksperimendid ulatuvad tagasi 1960-ndate aastate Prantsusmaale ning 1980-ndate aastate Põhja-Ameerikasse ja Hiinasse, kus loodi väga väikese võimsusega elektrijaamu.

Kuigi tänaseni pole kumbagi tehnoloogiat ärilises mõttes elujõulisena kasutusele võetud, võib viimaste aastate tehnoloogialine areng olukorda juba õige pea muuta.

Täna on maailma üks juhtivaid laineenergia tehnoloogiaga tegelevaid ettevõtteid Pelamis, mis tegutsenud Šotimaal Edinburghis viimased 15 aastat.  Ettevõtte esindaja Deborah Smithi sõnul liigub tööstusharu hetkel tehnoloogia turustamise suunal, mille üheks osaks on kulude vähendamine ning töökeskkonnaga seotud väljakutsete ületamine. Ettevõtte üheks peamiseks väljakutseks on luua masinavärk, mis suudaks taluda ookeanidel valitsevaid karme tingimusi.

Tõusutehnoloogia arengud pole seni samuti laiemalt kommertskasutusse jõudnud. Marine Current Turbines (MCT) on Suurbritannias asuv ettevõte, mis selle valdkonna tehnoloogia arendamisega tegeleb. Ettevõte on Põhja-Iirimaa vete tööle pandud 1,2 MW generaatorid, mis on tänaseks tootnud 8 GWh ulatuses elektrienergiat.

MCT äriarendusjuhi David Ainsworthi sõnul on ettevõte jõudnud oma arengutes nii kaugele, et saab hakata valmistama tehnoloogia demonstreerimiseks mõeldud 10 MW generaatoreid. Sarnaselt lainetehnoloogiaga on ka tõusutehnoloogia puhul üheks takistuseks keskkond, mis mõjutab nii tehnoloogia installeerimist kui ohutut opereerimist.

Kuigi laine- ja tõusuenergia tootmiseks vajaminevat tehnoloogiat juba suure hooga valmistatakse, siis poliitilisel ja regulatiivsel tasandil on suurem töö alles ees. Samas on Šoti valitsus juba toetanud laineenergia tehnoloogiate arendajaid ning nendes tehnoloogiates nähakse vähemalt osaliselt energiatootmise tulevikku.

"Me peame vähendama oma sõltuvust fossiilsetest kütustest läbi parema ja efektiivsema energia kasutuse. Mereenergia ehk tohutu potentsiaaliga kodukootud tehnoloogia on osa lahendusest," sõnas Šoti energeetikaminister Fergus Ewing.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077