Autor: Raigo Neudorf • 12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peedimaa: roheline mõtteviis töötab ettevõtte kasuks

2010. aastal Euroopas keskkonnasõbralikumaiks ettevõtteks nimetatud Ecoprindi üks asutaja ja möödunud aastal Eesti keskkonnasõbralikuma ettevõtte Werrowool OÜ nõukogu liige Juhan Peedimaa leiab, et teadlik keskkonda säästev tegutsemine annab ettevõtte partneritele ja klientidele kindlustunde.

Peedimaa tõi mai alguses toimunud keskkonnaseminaril näiteks, et Ecoprindis on algusest peale mõeldud teistmoodi ja keskkonnasäästlikumalt kui teistes samalaadsetes ettevõtetes.

„Kui trükikoda üle 10 aasta tagasi püüdis oma ökoloogilist jalajälge paberile panna, selgus, et ligi pool jäljest tuleb jäätmetest, 27% elektrienergiast ja 14% soojusenergiast,“ märkis Peedimaa. „Keskkonnajuhtimine on olnud minu jaoks läbi elu väga oluline teema. Vaadates meie auditit, oli selge, et peame hakkama tegelema jäätmete ja elektrienergia vähendamisega. Samas näiteks vaid 1% andis jalajäljest inimeste transport, mis tähendas, et meie suurusega tööstuse puhul pole mõtet tegeleda elektriautode soetamisega.“

Jäätmete vähendamiseks otsustas ettevõte investeerida uutesse seadmetesse, mis oleksid säästlikumad.

„Oli aeg, kus arvasin, et minust ei saa iial digiraamatute lugejat, kuid hakkasin teisiti mõtlema, nähes trükikojas, kuidas iga 500 raamatu trükkimiseks kulub 1500 raamatu jagu paberit. Jah, need jäätmed sai maha müüa, aga odavamalt ning lisaks oli neile järelejäänud raamatuservadele ja proovitrükkimistele kulutatud elektrienergiat ning töötunde,“ rääkis Peedimaa.

Tema sõnul on rohelisest mõtlemisest ja tegutsemisest olnud ettevõttele palju kasu  kuna ettevõttest räägitakse, usaldatakse ja soovitatakse.

Täna veab Peedimaa ajalehepaberist tselluvilla tootmisega tegelevat ettevõtet Werrowool. Kolm aastat tegutsenud ettevõte on Eesti ainus tselluvillatootja, kes tegutseb välisturgudest Soomes, Rootsis ja Lätis.

„Omades suurepärast praktikat Ecoprint’ist, on ka Werrowool väga roheline ettevõte, kasutades oma töös päikeseenergiat ning tegeledes pidevalt keskkonnajuhtimissüsteemide juurutamisega,“ ütles Peedimaa.

Mullu nimetas keskkonnaministeerium Werrowool OÜ 2013. aasta keskkonnasõbralikuks ettevõtteks. Komisjon kiitis ettevõtet keskkonnateadliku mõtlemise eest ning keskkonnajuhtimise integreerimise eest üldisesse juhtimisse. Lisaks jagas Werrowool esikohta keskkonnasõbraliku toote või teenuse kategoorias koos AusDesign OÜga. Tänavu osaleb ettevõte Euroopa keskkonnasõbralikkuse konkursil.

Keskkonnaseminaride sarja „Kuidas jääda ellu üha karmistuvates tingimustes?“ kolmas seminar toimus mai alguses keskkonnaministeeriumis. Seekord arutleti põhiteemana, kas keskkonnast hooliv käitumine on kulu või tulu, kas keskkonnahoidlike riigihangete korraldamine ja keskkonnahoidlik ostmine on Eestis uus trend ning kuidas võita keskkonnajuhtimisvahenditest ja rohelisest raamatupidamisest.

Keskkonnaseminaride sarja korraldavad koostöös Arengufond, Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon (EKJA) ja advokaadibüroo GLIMSTEDT. Sarja raames toimub kuus seminari 2014. aasta märtsist kuni novembrini.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077