Autor: Raigo Neudorf • 12. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna-Eesti ettevõtetes kontrolliti ümbrikupalkade maksmist

Aprilli viimasel nädalal kontrollisid maksu- ja tolliameti (MTA) ametnikud Viljandi maakonnas, Põlvamaal, Tartus, Otepääl ja Võrumaal töötasude deklareerimist ja tööjõumaksude tasumist.

MTA teatel viidi läbi 58 tegevuskoha vaatlust ning vesteldi 379 ettevõtjaga. Kokku võeti 51 seletust töötajatelt ning alustati 43 menetlust.

 Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Jaanus Värk selgitas, et amet suunab alates kevadest rohkem ressurssi vaatlustele ümbrikupalga maksmise tuvastamiseks. Eesmärk on olla valmis suvel tööle hakkavaks töötamise registriks.

„Registri eesmärk on ümbrikupalga maksmise vähendamine, mis saab võimalikuks koos maksuhalduri poolt läbi viidavate kontrollidega ettevõtetes,“ selgitas Värk.

 Alates aprilli lõpust on MTA lisaks tavapärastele maksukontrollidele oluliselt suurendanud ümbrikupalga maksmise tuvastamiseks vaatluste arvu üle terve Eesti.

„Meie eesmärk on kontrollida ümbrikupalkade maksmist võimalikult paljudes ettevõtetes erinevatest tegevusvaldkondadest. Vaatlustega ning ettevõtjatega ühendust võtmisega jätkame ka edaspidi ning alates esimesest juulist suurendame oma kohalolekut veelgi,“ lisas Värk.

 Kontrolliti ehitusobjekte, aga ka metallitööd ja puidutöötlust tegevaid ettevõtteid. Samuti sõidukite müügiga, remondiga ja hooldusega tegelevaid ettevõtteid, jaekaubandus-, majutus- ning põllumajandusettevõtteid. Viljandi maakonnas teostati 10, Tartus 21, Võru maakonnas 11, Põlva maakonnas 10 ja Otepääl 6 vaatlust. Telefoni teel võeti ühendust ja vesteldi 379 ettevõtjaga, kellest 20 on tänaseks teinud vabatahtlikult parandusi varasemate perioodide deklaratsioonides, deklareerides juurde makse summas 10 142 eurot. Veel 131 ettevõtjat on pärast maksuhalduripoolset tähelepanu juhtimist lubanud märtsi ja aprilli töötasud õigesti deklareerida. Lisaks tuvastati ühel juhul dividendide deklareerimata jätmine ja ettevõte, millel oli üksnes maksuvaba käive, kuid samas arvati usinalt sisendkäibemaksu maha. Näiteks tuvastati Põlvamaa saekaatri vaatlusel viis töölist, kes tegid parajasti tööd. Samal ajal ei peaks deklaratsioonide põhjal äriühingus ühtegi töötajat olema. Selgus, et kõik viis töötajat töötavad seal juba pikka aega, palka makstakse sularahas 100 eurot nädalas.

„On kahetsusväärne, et üritatakse suuremat kasumit teenida töötajate heaolu arvelt,“ rääkis Värk.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077