Autor: Raido Neemre • 9. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Globaalne autotoodang ületab 2021. aastaks 100 miljoni piiri

Globaalne autotööstus on järgmise seitsme aasta jooksul plahvatuslikult kasvamas, usuvad IHS Automotive teadlased. Pool kasvust tuleneb Hiina turu jõudsast kasvust.

Globaalne autotoodang kasvab 21 miljoni ühiku võrra 106 miljoni autoni aastas ning seda aastaks 2021. Kasvule aitab kaasa majanduse taastumine, mis ühtlasi tähendab, et inimeste ostujõud kasvab. 

Globaalsed autotootjad panustavad arenevate turgude kasvava keskklassi suurenevale nõudlusele ning loodavad, et see vähendab Euroopa automüügi kahanemisest tingitud mõju.

IHS sõnas, et umbes pool 21 miljonist autotööstuse toodangu lisaühikust on suunatud Hiina turule, teised suured turud on aga Põhja-Ameerika ja Euroopa.

Kuigi Euroopa on üks potentsiaalsetest kasvualadest, märkis IHS, et tõenäoliselt saab kasvu algus regioonis aeglane olema, kuna Venemaa nõudlus kahaneb ning Türgi piirab toodangu kasvu 2014. aastal 1%le.

Järgmisel aastal on juba oodata paremaid tulemusi, kuna Euroopas nähakse 2015.-2017. aastal kasvuks 4%.

Fiat Chrysler sõnas, et nende eesmärk on oma kasum 2018. aastaks viiekordistada ehk kasvatada see 5 miljardi euroni. Kasvu loodetakse saavutada Jeep maasturite müügi ja Alfa Romeo brändi uuendamisega. Investorid ei ole ettevõtte viie aasta plaani teostatavuses veendunud ning ettevõtte aktsiad kukkusid eile 12%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077