Autor: Raigo Neudorf • 8. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ensto Ensekis toimuv Tööstuse klubi on välja müüdud!

Tööstusuudised annab teada, et 6. juunil Ensto Enseki Keila tootmisüksuses toimuv Äripäeva Tööstuse klubi on välja müüdud.  

Kuna huvi Ensto kogemuste vastu osutus üle ootuste suureks, avaldame Tööstusuudistes peale klubi toimumist kindlasti kokkuvõtted klubis räägitust nii sõnas kui pildis.

Ensto Ensekis toimuva Tööstuse klubi taustast:

Ensto eesmärgiks on parandada igal aastal oma efektiivsust 3-5%, tulemuse saavutamiseks on ettevõte juurutanud erinevaid juhtimistööriistu.

Tehnoloogiafirma Ensto Ensek on Soome päritolu rahvusvaheline ettevõte, mis valmistab komponente nii elektroonika- kui energeetikatööstusele.  Tegemist on perefirmaga, mis on asutatud 1958. aastal ning tänaseks on Enstol tootmisüksused 7 riigis. Keila tööstuspargis asub ettevõttel kaks tehast (koostamistehas ja metallitehas), mille tootmisüksusi juhib Aivar Gutmann.Gutmann ei tee saladust sellest, et Ensto jaoks on efektiivsuse pidev jälgimine ja tõstmine üks prioriteete. Ettevõte on koondanud kõik oma tegevused, mis seotud efektiivsuse kasvatamisega, EOX programmi alla.„EOX projektide põhieesmärk on efektiivsuse parandamine tootmises. Igal aastal on meil eesmärk parandada oma efektiivsust 3-5%. Valime standardtundide alusel välja kindlad parendusprojektid, mille põhjal muudame kardinaalselt oma töökohti. Samas peab selliste parendusprojektide tasuvusajaks olema üks aasta ehk selle aja jooksul peame projektidesse suunatud raha tagasi teenima. Nende projektide eesmärgiks on hoida tootmises kokku põrandapinda ja parandada erinevate töökeskuste efektiivsust kuni 30%,“ selgitas Gutmann.Kolme aasta eest asus Ensto oma tootmises juurutama ka 5S põhimõtteid ning viimased paar aastat on sellega igapäevaselt tegeletud.

„Tänu 5S-ile on meil tootmine nii puhas, et kõik külalised imestavad. Samuti on 5S kõvasti parandanud töö efektiivsust.  Meil töötab ühes tehases 150 koostajat. Oletame, et keegi neist võtab mõne tööriista ja ei pane seda hiljem oma kohale tagasi. Kujutage ette seda ajakadu, mis kulub tööriista otsimisele,“ märkis Gutmann.

Ta lisas, et Enstos on 3 erinevat äriüksust, mille vastavust 5Si nõuetele käib iga paari nädala tagant kontrollimas audiitor. „Kui 4 auditit järjest on olnud töökoha tulemus 100%, toimub järgmine audit alles ühe kuu pärast,“ tõi tootmisjuht näite.Kadude vastu võitlemiseks on Ensto juurutanud ka sellise tööriista nagu War Room ehk sõjatuba.  Tegu on kadude juhtimise tööriistaga, mis kuulub samuti ettevõtte EOX programmi alla. Kuigi nimetatud mõiste võib alguses hirmutada, ei tohi sellest valesti aru saada, kuna tegu  pole sõjaga inimeste vaid kadude vastu. War Room’i raames kasutab Ensto kaokaarte, kuhu töötajad saavad oma tööga seotud kaod ja probleemid kirja panna.„Kui mõni komponent on praak ja selle tõttu jääb inimese töö seisma, siis on see inimese jaoks kadu, kuna tema töö seisab. Samas mõjutab selline probleem tervet ahelat. Selliste probleemide lahendamiseks üritatakse kaasata ettevõttesisest ressurssi,“ selgitas Gutmann.Näiteks Keila tehases hoidis Ensto tänu War Room’ile kokku 2200 standardtundi, mis vastab 1,2 töötaja aastasele töötundide määrale.

Kõigele lisaks on Ensto käivitamas uut projekti nimega Pull, mille eesmärgiks on tõmmata tootmisse kõik vajalikud komponendid, ega hoida neid suures laos., mil toimub Äripäeva Tööstuse klubi „Kuidas Ensto EOXi, 5Si ja War Room’i toel oma efektiivsust parandab“.

Aivar Gutmanni sõnul on Ensto oma efektiivsuse tõstmisel lähtunud kunagi Toyotas kasutusele võetud Lean põhimõtetest.„Kõik standardid oleme ise välja töötanud. Põhi on võetud küll Toyotalt, kuid oleme seda modifitseerinud vastavalt oma vajadustele,“ selgitas tootmisjuht.Pikemat ülevaadet sellest, kuidas Ensto Ensek erinevate juhtimistööriistade abil oma efektiivsust on kasvatanud, saab kuulata-näha juba 6. juunil

Klubi toimub Ensto Enseki Keila tehases aadressiga Paldiski maantee 35/4a.  

Klubi päevakava: ja MPI juht Sergei Piht.

12.00 – 12.15 Kogunemine12.15 – 13.45 Ensto kogemused efektiivsuse kasvatamisel: kuidas on ellu viidud EOX, 5S, War Room’i ja Pull’i põhimõtteid ning milliseid tulemusi need on andnud. Ensto kogemusi jagavad tootmisjuht Aivar Gutmann

13.45 – 14.45 Tutvumine Ensto Enseki tootmisega14.45 – 15.00 Klubi kokkuvõte

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077