Autor: Raigo Neudorf • 5. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

AS Estanc plaanib oma tootmist veelgi laiendada

Tööstuslikke mahuteid tootev AS Estanc, kes avas aasta tagasi Jüris Eesti ühe moodsaima tootmishalli, alustas kunagi oma tegevust vägagi tagasihoidlikes tingimustes. Nüüd aga plaanib ettevõte oma uut tootmishoonet veelgi laiendada.

ASi Estanc nõukogu esimees Raigo Tammo rääkis, et kui Estanc 1992. aastal Eesti-Soome ühisettevõttena alustas, olid tingimused tootmiseks kõike muud kui head.

„Leidsime endale tootmishalli ning alustasime tööd 2 töömehega. Alguses polnud meil isegi sooja vett ja töölised pidid peale tööpäeva pesemata koju minema,“ meenutas Tammo.

„Valmistasime sel ajal katlamajade boilereid ja korstnaid. Need olid suunatud ohvitseride küladele ja neid sai tehtud sadu. Soome pool muretses meile tööd ja me ise ei pidanud müügi pärast muretsema.  Mingil hetkel kukkus aga Soome pool oma müügiga ära. Olime sunnitud tegema väga halva otsuse ja kolima Sauel asuvasse 600 ruutmeetrisesse halli. See aeg jättis mulle väga nukra alatooni. Olime olukorras, kus meie töötajad soovisid minna tualetti, aga see polnud võimalik, kuna territooriumile olid võrkaiad ette tõmmatud. Elasime siiski selle perioodi üle ja jäime ellu,“ meenutas Tammo aastaid 1995-1996.

1996. aastal kolis Estanc uutesse ruumidesse Männikul, kus tegutsetakse tänaseni. Ka sealsed algusaastad olid Tammo kinnitusel keerulised.

„Olukord oli seal nukker. Õhtuti lasime territooriumil hundikoerad lahti ning nii mõnigi kord käis seal kiirabi,“ vihjas ta kunagistele turvaprobleemidele.

Kahe tootmisüksusega – vastavalt siis Männkul ja Jüris - tegutseb ettevõte tänaseni. Murranguline oli mahutitootja jaoks just möödunud aasta maikuu, mil AS Estanc viis lõpuks ellu pikaajalise unistuse ning sai valmis oma uue ja moodsa tootmishalli Jüri tööstuspargis.

 Raigo Tammo sõnul alustas AS Estanc otsinguid uue halli rajamiseks juba aastal 2000. Selleks ajaks oli ettevõte jõudnud oma arenguga sinnamaani, kus suuremate mahutite tootmiseks pidi kasutama pidevalt rendikraanade abi. Ettevõtte soov oli omada tootmispinda, kus kõik vajaminev oleks tagatud.„Teadsime, et meie vajadustele vastavaid tootmishalle Eestis lihtsalt pole,“ sõnas Tammo.2006. aastal soetatigi endale kinnistu Jüris ning koheselt alustati ka detailplaneeringu ja eelprojektidega.  Samas jäi halli ehitus venima ning reaalse ehitusega sai jätkata alles 2011. aastal.

AS Estanci juhatuse esimees Vaido Palmik selgitas, et komistuskiviks sai kohalikus vallas detailplaneeringu menetlemine.

„Me ei saanud kuidagi vallas oma detailplaneeringut läbi. Tol hetkel oli võimul teine vallavalitsus ja me ei soovinud nende reeglitega kaasa minna. Kui võim vallas vahetus, said meie asjad kahe kuuga valmis,“ meenutas Palmik.Kuigi uue halli ehitus oli jäänud aastateks venima, on Estanci juhid täna õnnelikud, et see just nii läks.„Muidu oleksime oma halli ehitusega lennanud täpselt kriisi sisse ning seda majanduslangust poleks me ilmselt üle elanud,“ lisas Tammo.

Oma uue tootmishalli otsustas Estanc rajada kahes etapis. Esimese jupi puhul otsustati peatöövõtu kasuks ning täna on ettevõtte juhid seda meelt, et tulevikus sellist varianti enam ei kaaluta. Projekti hinnaks kujunes 600 000 eurot ning projekti ülekulu oli 10%.

Olulisemateks miinustena nimetas Palmik seejuures seda, et kõik tellija poolsed muudatused olid tasulised ning peatöövõtja ei vaevunud projekti puhul kaasa mõtlema.„Samas on muudatuste vajadus selliste projekti juures väga suur. Seetõttu ei soovinud me peatöövõtja meetodil edasi minna,“ sõnas Palmik.Teise etapi puhul otsustas Estanc kasutada projektijuhtimise meetodit. „Teise etapi eelarveline maksumus oli 3,5 miljonit eurot ja ülekuluks kujunes 5%. Alltöövõtjad mõtlesid meiega pidevalt kaasa ning kogu säästetud raha jäi meile,“ kiitis Palmik valikut.

Täna töötab Estancil Jüris 5500 ruutmeetrine tootmishall, millel on põrandaküte. Näiteks tänavu jaanuaris – möödunud talve kõige külmemal perioodil -  ulatusid halli küttekulud 4000 euroni. Hoone maksumuseks kujunes kokku 4,3 miljonit eurot. Samas on Estancil võimalus Jüris kokku tootmispinda rajada 12 000 ruutmeetri ulatuses ning ettevõte on juba alustanud ettevalmistusi oma tootmise laiendamiseks.

Reedel, 2. mail võõrustas AS Estanc oma Jüri tootmishoones Äripäeva Tööstuse klubi, kus oli fookuses ettevõte kogemus uue tootmishoone rajamisel.  

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077