Autor: Raigo Neudorf • 30. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tammist: ELi elanik maksab 2 eurot päevas kütuste impordiks

Eesti Taastuvenergia Koja juhi Rene Tammiste sõnul maksab iga Euroopa Liidu elanik 2 eurot päevas fossiilsete kütuste impordiks – see teeb kokku 365 miljardit eurot aastas.

Tema sõnul on viimase 10 aasta jooksul ELi kulutused fossiilsete kütuste impordile kolmekordistunud. Samas teenivad sellelt tulu riigid, kellest paljud on ebademokraatlikud. Tammist on seisukohal, et selle vältimiseks tuleb rohkem panustada kodumaistesse puhastesse energiaallikatesse, luues ühtlasi töökohti ja toetades oma riigi majandust.

Fortum Eesti ASi juhatuse esimehe Margo Külaotsa hinnangul aitaks taastuvenergiapõhine sooja ja elektri koostootmine hoida eestlastel oluliselt kokku energiale tehtavatelt kulutustelt.

„Kui Tartu linn kasutaks soojusenergia tootmiseks imporditud gaasi, oleks tarbijate kulutused  aasta jooksul ligikaudu 10 miljonit eurot suuremad. Praegu ostame sama summa eest biokütuseid, mida hangitakse Lõuna-Eestist, mis tähendab, et läbi taastuvate energiaallikate kasutamise investeerime kohalikku majandusse ja heaollu,“ selgitas Külaots. 

Eesti Taastuvenergia Koda ja Eesti Roheline Liikumine koostöös Euroopa kodanikuühiskonna organisatsioonidega viivad 30. aprillist kuni Euroopa Parlamendi valimisteni läbi kliima- ja energiapoliitika sotsiaalkampaaniat.

Kampaania eesmärk on Euroopa muutunud julgeolekusituatsioonis pöörata tähelepanu ELi ja liikmesriikide energiajulgeolekule ja –sõltumatusele. Sotsiaalkampaaniaga juhitakse tähelepanu sellele, et kohalikud puhtad kütused aitavad vähendada kulutusi ja sõltuvust välistest energiaallikatest.

Eesti Rohelise Liikumise tegevjuhi Siiri Liiva sõnul on Eesti energiajulgeoleku kampaania osaks üleeuroopalisest kliima- ja energiapoliitika kampaaniast, mis julgustab Euroopa Parlamenti kandideerivaid saadikuid toetama ambitsioonikamat kliima- ja energiapoliitika raamistikku.

Liiva selgitas, et sotsiaalkampaania on teadlikult kavandatud Euroopa Parlamendi valimiste eelsele ajal, et pöörata tähelepanu ka Euroopa energiajulgeolekule.

„Kampaania raames kutsume kõiki Eesti Euroopa Parlamendi kandidaate toetama ambitsioonikamat kliima- ja energiapaketti, mis tagaks Eesti ja Euroopa energiajulgeoleku,“ lisas Liiva.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077