Euroopat kummitab inseneride puudus

Rootsis tegutseva tehnikaakadeemia IVA juhi Jan-Eric Sundgreni hinnangul ohustab Euroopat tõsine inseneride puudus, vahendab Tekniikkatalous.fi.

Sundgren märkis, et kui näiteks Rootsis peaksid jätkuma senised trendid, on aastaks 2030 riigis puudu 30 000 – 50 000 inseneri. Ta lisas, et kui ka teistes riikides toimuvad Rootsiga sarnased arengud, võib inseneride puudus Euroopas ulatuda varsti 500 000ni.

Samas otsustas Rootsi riik asuda probleemi vastu võitlema. Paari aasta eest käivitati riigis keskkooliõpilastele suunatud programm, mille eesmärgiks on kasvatada noorte huvi tehnikaerialade vastu.

Sarnane programm on kavas käivitada ka Soomes. Sealse Tehnikaakadeemia TAF juhataja Juha Ylä-Jääski selgitas, et programmi raames saadetakse kutse- ja keskkoolide lõpetajad 2-4 kuuks tehnikavaldkonna spetsialistide käe alla erinevate ametitega tutvuma. Selle aja eest makstakse noortele ka palka ning nende juhendajateks on ettevõtetes insenerid või sarnase kvalifikatsiooniga spetsialistid.

Rootsi tehnikaakadeemia IVA poolt käivitatud programm osutus riigis vägagi edukaks. Nimelt otsustas koguni 82% programmis osalenud noortest, et asub õppima tehnikaerialasid.

Rootsis on kõnealuse programmiga liitunud mitmed tuntud ettevõtted: NCC, Volvo, SSAB, Ramirent, SCA, Vattenfall, Sandvik, Ericsson ja IBM. Kokku on programmiga seni liitunud 80 ettevõtet. Õpilasi on seni programmiga liitunud umbes 4000 ringis.

Osale arutelus

  • Raigo Neudorf

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara