Autor: Raigo Neudorf • 22. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ingrid Joost: igas tootmisfirmas esineb raiskamist

Tootmisettevõtete konsultant Ingrid Joost leiab, et igas tootmisettevõttes leiab protsesse, kus toimub raiskamine ja mida saaks efektiivsemaks muuta.

Joosti hinnangul on ühes keskmises Eesti tootmisettevõttes raiskamiste osakaal väga suur ning enamasti hakkab see pihta tootmise planeerimise juurest. Näiteks esineb päris palju selliseid juhtumeid, kus töötajad valmistavad tootmises teatud protsesse ette, siis tuleb aga juht, annab uued suunised ning endised tegevused jäävad pooleli.

„Seda esineb meil väga palju ning põhjuseks on see, et tootmisplaanid pole ettevõttes fikseeritud.  Tootmisplaanide fikseerimine tagab aga selle, et inimesed saavad õige ülesande ja teevad õigeid asju,“ selgitas Joost.Üks olulisi raiskamiskohti tootmisprotsessides on seotud ka tööjaotusega.„Kui inimene jalutab tootmises niisama ringi ning toob ja viib pika vahemaa tagant töötegemiseks vajalikke asju, on see otsene raiskamine. Eesmärk on, et inimene saaks tööd teha võimalikult optimaalselt ja võimalikult vähese liikumisega,“ märkis Joost.Konsultant lisas, et kui säärased raiskamiskohad üles leida ja efektiivsemaks muuta, on tulemused kiired tulema.„Kuu aega tagasi tegime ühes ettevõttes parendusprojekti ja tulemus tuli juba kolme päevaga. Ühe töötaja päevatöö maht oli 600 ühikut. Tegime töökorralduse muutuse, mille tulemusena tuli  talle töö korralikult ette. Juba 2. ja 3. päeval  jõudis see sama inimene teha 700 ühikut tööd. Alguses olid töötajad parenduste vastu, aga kui asi hakkas kajastuma töötajate palgalehel, hakati kaasa mõtlema,“  tõi ta näite.Joost tunnistas, et efektiivsuse tõstmise raames on viimastel aastatel Lean juhtimine muutunud paljude tootmisettevõtete jaoks oluliseks märksõnaks.„Kui võrrelda aastat 2007 ja tänast päeva, siis areng on olnud väga suur. Siis ei teatud sellest (Lean juhtimisest – toim.) suurt midagi. Osa ettevõtteid on seda juba rakendanud ja osa tunnetab, et peavad hakkama sellega tegelema.“Samas lisas ta, et enamasti tegelevad Lean juhtimise põhimõtete rakendamisega just välisosalusega tootmisfirmad, kelle emaettevõtted on sellest rohkem teadlikud ja kes seda ka toetavad.

TTÜ õppejõud ning Lean Enterprise Estonia konsultant ja koolitaja Ingrid Joost esineb 15. mail toimuval ÄP Tööstusuudiste seminaril „Kuidas kasvatada efektiivsust tootmises“ ettekandega „Kus toimub tootmises tavaliselt raiskamine?“ Sündmusega saab lähemalt tutvuda SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077