Autor: Raigo Neudorf • 8. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Olle Horm: Euroopa vaevleb sealiha ületootmise all

Euroopa sealihaturul on Atria Eesti ASi juhatuse esimehe Olle Hormi sõnul tõsine ületootmine, sest Venemaa keelas Leedus jaanuari lõpus puhkenud sigade aafrika katku tõttu Euroopa Liidu sealiha impordi Venemaale.

Hormi hinnangul on impordipiirang oluline tooraine hinnasurve põhjustaja ka Eestis – välismaine tooraine on märkimisväärselt odavam kui kodumaine.

“Loomulikult jätkame kodumaist sealiha tootmist ja nendest toodete valmistamist,” märkis Horm. “Kodumaine liha on alati värskem, kvaliteet on kindlalt kontrollitud ning seetõttu on kaup tervislikum ja maitsvam. Samuti on lühiajaliselt odavama võõramaise liha sisseostmine väga lühinägelik – karja kaotamine käib kiiresti, kuid taastamine võtab kaua aega. Piltlikult öeldes peab tarbija oma ostueelistustega kinnitama, et eestimaine on talle tähtis, mis tagab eelistatud kauba olemasolu kauplustes.”TNS Emori hiljuti korraldatud uuring Eesti elanike 2013. aasta toidukaupade ostueelistuste ja hoiakute kohta näitab, et kodumaist päritolu toodete eelistamine püsib jätkuvalt kõrgeimana kartuli ning mitmete piima- ja lihatoodete puhul ning peamiselt iseloomustab eestlaste arvates kodumaist toitu harjumuspärane maitse ja värskus.

TNS Emori jaeseire kohaselt on kodumaiseid tooteid hoiakuliselt eelistavate inimeste osakaal möödunud kümnendi keskpaigaga võrreldes langenud, kuid toidu kodumaisus püsib olulise valikuargumendina – kolmveerand Eesti tarbijaist eelistab sisseoste tehes kodumaiseid toiduaineid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077