Autor: Raigo Neudorf • 27. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalitootjad näevad tootearenduses võtit ekspordi kasvuks

Swedbanki selleaastasest tööstusettevõtete uuringust selgus, et Eesti ehitusmaterjalide tootjaid mõjutab oluliselt välisnõudluse leidmine, ekspordi kasvatamiseks otsitakse võimalusi nii tootearenduses kui efektiivsuse tõstmises.

„Ehkki ehitusmaterjalide tootjad on oma ootustes käesolevaks aastaks tööstussektori teiste ettevõtetega üsnagi sarnased, loodab käivet 2014. aastal kasvatada 57% ehitusmaterjale tootvatest ettevõtetest, mis on mõnevõrra vähem kui kogu tööstusvaldkonnas keskmiselt (67%),“ selgitas Swedbanki ehitusmaterjalide sektori juht Mats Toots.

Käibekasvu oodatakse sektoris keskmiselt 4%, ehkki sektori väiksemate ettevõtete seas on Tootsi sõnul kasvuootused optimistlikumad.

„Soovitud käibe saavutamist mõjutab kindlasti ettevõtete võimalus oma tooteid eksportida. Suurimaks väljakutseks peavadki ehitusmaterjalitootjad välisturgude nõudlust (45%), samas kui näiteks finantseerimine on ettevõtjate sõnul üldiselt kättesaadav, kuna raha kättesaadavust pidas takistuseks vaid 5% sektori ettevõtetest,“ märkis Toots.

Pool küsitletud ettevõtetest ootab tema sõnul siiski ekspordi osakaalu püsimist stabiilsena.

„Kuna nõudlus nii kodus kui võõrsil on pigem madal, siis keskenduvad tootjad eelkõige efektiivsuse kasvatamisele. Need tootjad, kes suudavad eksportida ning näevad seal kasvuvõimalusi (ekspordi osakaalu kasvu ootab 41% sektori ettevõtetest), püüavad investeerida tootearendusse ja valiku laiendamisse ning mahtudesse, et oma konkurentsipositsiooni parandada. Teisisõnu on jõudnud ettevõtjad järeldusele, et kuna toodangut odavalt müüa enam ei saa, tuleb luua sellega rohkem väärtust,“ selgitas Toots.

Seda arusaamist kinnitab uuringu kohaselt ka ettevõtjate valmisolek teha uusi investeeringuid, mida planeerib sel aastal 91% ehitusmaterjalitootjatest.

Lisaks madalale nõudlusele esitab ettevõtjale väljakutseid ka tööturg - kõige suurem puudus on kõikvõimalikest spetsialistidest.

„Pea kõik meie küsitluses tööjõupuudust maininud ettevõtted tõid välja raskuse leida inimesi, kes oskaksid ja tahaksid teha keerukaid töid, olgu puusepad, ehitusmeistrid, projekteerijad, insenerid, elektrikud või betoneerijad,“ märkis Toots.

Swedbank uuris ligi 300 Eesti tööstusettevõtte hinnanguid käibe ja tootmismahtude ning investeerimisplaanide osas. Küsitletud ettevõtetest kuuendiku moodustas ehitusmaterjalide tööstus. Valimist pooled olid käibega üle 8 miljoni ja pooled alla 8 miljoni euro.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077