Töösturid tunnevad enim puudust spetsialistidest

Kaks kolmandikku tööstusettevõtjaist tunneb enim puudust spetsialistidest, ent palgakasvu plaanitakse tööstuses keskmiselt vaid 4,6%, selgub Swedbanki uuringust.

300 tööstusettevõtjalt muu hulgas ka tööjõu kohta küsinud Swedbank teatas, et 45 protsendil kõigist töösturitest piirab ettevõtte arengut tööjõupuudus. Valusaim on probleem muus töötlevas tööstuses, kus üle poole ettevõtteist pidas tööjõu vähesust piiranguks. Kõige optimistlikum on toidutööstus, kus 32% ettevõtjaist tunnistas, et tööjõupuudus piirab arengut.

Uuringut tutvustanud Swedbanki ettevõtete panganduse juht Robert Kitt meenutas vestlust ühe Viljandi ettevõtjaga, kes ütles, et uut tootmistehast ta Viljandisse ei rajaks, sest ei leia sealt nii palju töökäsi, kui vaja oleks.

Enim tuntakse puudust spetsialistidest, seda tunnistas lausa 73% ettevõtjaist. Kõige teravam on probleem ehitusmaterjalisektoris, kus pea kõik ettevõtjad – 95% – ütlesid, et neil on enim puudu spetsialistidest. Rahulikum on olukord toidusektoris, kus tuntakse võrdselt puudust nii spetsialistidest kui ka lihttöölistest. Juhtidest tunnevad enim puudust puidusektor ja muu töötlev tööstus.

Kiti sõnul näitavad ettevõtete väikesed investeeringud seda, et tõenäoliselt panustatakse lihttööliste koolitamisse, et neist saaksid spetsialistid. Teisalt tekitab see tema hinnangul sotsiaalpoliitilise probleemi – kui tootmist mehhaniseeritakse, vajatakse rohkem spetsialiste, siis mis saab lihttöölistest?

„Kui ütleme, et ükskõik, siis tegelikult ei ole ükskõik, sest need lihttöölised võivad osta ühe otsa pileti Iirimaale, Soome või kuhu iganes. Ma arvan, et see on rahvusliku kultuuri säilimise seisukohalt ülioluline, et neil on, mida teha,“ kõneles Kitt.

Palgatõus aeglustub. Keskmiselt kavatsevad töösturid sel aastal palka tõsta 4,6%. Suurim on palgatõus muus töötlevas tööstuses – 5,1%. Järgnevad rasketööstus 4,8%, puit 4,3%, toit 4,2% ja ehitusmaterjalitööstus 3,6%ga.

Osale arutelus

  • Kadri Põlendik

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara