Autor: Indrek Kald • 26. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa piimatööstus saab oma LNG terminali

Saaremaa piimatööstus saab mais ainsana saarel ja võimalik, et kogu Eestis oma vedela maagaasi ehk LNG terminali.

Vedela gaasi eeliseid masuudi ja põlevkivi ees on piimatööstuse juhataja Andi Saagpaku hinnangul kolm: põletamisel tekib vähem CO2 ehk süsihappegaasi, sama protsess säästab linna põlevkivi aurustumisel tekkivate lõhnade eest ning lisaks võtab vedel maagaas mahutis vähem ruumi.

"Kütmisel põlevkiviga kipub kütus pumpamisel aurustuma ja kui tuul oli linna poole, siis oli seda lehka mitme kilomeetri peale tunda," nentis ta. "Gaas on tööstuste jaoks parim," lisas Saagpakk Meie Maale.

LNGd hakkab piimatööstusele tarnima hulgimüüja JetGas OÜ. Jaam on piisavalt võimas, et katta samas ka Saaremaa lihatööstuse ja ehitusmaterjalide tootja Level vajadused.

"Nende kahega esialgu eeljutuajamised käivad. Praegu tundub, et teisi tarbijaid juurde ei tule. Palju kaugemale ei tasu küttevõrku vedada, kuna kuskiltmaalt tuleb kaugküttevõrk juba vastu," märkis JetGasi juhatuse liige Janek Parkman.

Jaam läheb maksma pool miljonit eurot, mahuti suurus on 80 kantmeetrit. "Oleme ainult tarbijad. Maksame ainult gaasi eest," ütles Saagpakk. "Isegi ehituse maksab JetGas kinni. Meie eraldasime ehituseks maa-ala," lisas ta.

JetGasi omanikud on Ando Raud, Lembit Eespäev, Jaan Jõgi, Sander Kopli, Tatjana Gudina, Kätlin Parkman.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077