Tõnu Lelumees: rauamaagi langus Eestit veel ei mõjuta

Eesti turgu rauamaagi hinna langus veel mõjutanud ei ole, ütles Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse esimees Tõnu Lelumees.

„Reeglina kiired ja järsud muutused meid kohe ei mõjuta, sest rauamaagist terasetootmiseni on pikk protsess ja see võtab aega,“ märkis Lelumees. Tema sõnul võib rauamaagi hinna langus Eestis mõju avaldama hakata pikema aja pärast.

Lelumees lisas, et rauamaagi hinna languse mõju turgudele on pikemaajalisem.

„Kuna terasetootjaid pole maailmas väga palju, need on väga suured kontsernid, siis reeglina üritavad nad hinda ka mingil määral kontrolli all hoida. Kui hind hakkab langema, siis nad vähendavad tootmist, et kuntslikult hinda neile meeldival tasemel hoida,“ selgitas ta.

Pikemate hinnalanguste prognooside puhul tekib Lelumehe sõnul mingil hetkel olukord, kus suurtel tootjatel on mõistlikum üks või teine tehas mingiks ajaks välja lülitada, selle asemel, et toota kahjumiga.

Rauamaagi hind jõudis möödunud reedel karuturule. Täna langes rauamaagi tonni hind 8,3 protsenti 104,50 dollarini, mis on madalaim hind pärast 2012. aasta oktoobrit. Tänane langus oli suurim pärast 2009. aasta augustit. Alates eelmise aasta augustist on rauamaagi hind langenud 27 protsenti.

 

Osale arutelus

  • Eliisa Matsalu

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Teabevara