Autor: Raigo Neudorf • 21. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lääne ettevõtted kolivad tootmisi Hiinast välja

Mitmed lääne ettevõtted on hakanud oma tootmisi Hiinast välja viima ning seda tehakse kahel eri suunal: osa otsib oma tehastele veelgi odavamaid riike, teised toovad aga tootmise tagasi kodumaale, kirjutab Taloussanomat.fi.

Tootmise tagasikolimise näiteid leiab ka Soomest: led-valgustite tootja Valtavalo otsustas 2012. aastal peale nelja Hiina-aastat oma tootmise Soome tagasi tuua. Ettevõtte juht Markku Laatikainen märkis, et kui kõik kulud kokku lüüa, polegi Hiinas tootmine sedavõrd palju parem ja odavam.

Põhjuseid tootmise tagasikolimiseks oli mitmeid: näiteks polnud ettevõte rahul Hiinas pakutava tootmise kvaliteediga ning ka töötajad polnud sedavõrd kvalifitseeritud ja motiveeritud kui ettevõte soovinuks. Samuti kerkisid kaubavedude hinnad kõige kallimale tasemele just enne jõule ja Hiina uut aastat ehk ajal, mil vedude järele oli ettevõttel kõige suurem vajadus.  Kõigele lisaks töötas ettevõtte tootmine täistuuridel vaid kümnel kuul aastas, kuna soome töötajad soovisid puhata juulis, hiinlased aga jaanuaris-veebruaris.

Üks põhjusi, mis tingis tootmise tagasitoomise Soome, oli ettevõtte juhi kinnitusel seotud tootmistehnoloogia uuendamisega: kui Hiinas töötas Valtavalo palgal 150 inimest, siis Soomes vajab ettevõte vaid 15 inimest.

Valtavalo naasmine Soome on osa globaalsest suundumusest. Viimased 50 aastat „maailma tehasena“ töötanud Hiina hakkab kaotama oma varasemat tõmmet. Tingitud on see eeskätt palgakulude tõusust: Hiina ei ole tootmiseks enam nii odav koht.Kuigi tootmisi liigub endiselt Hiinasse rohkem kui sealt välja, on vastupidise liikumise maht siiski märkimisväärne. Osa tehaseid liigub Hiinast välja veelgi odavamatesse Aasia riikidesse nagu Vietnam, Indoneesia ja Bangladesh. Liikumine toimub isegi Hiina-siseselt, kuna Kesk-Hiinas on elatustase endiselt madalam.Samas on paljud ettevõtted hakanud oma tootmisüksusi ka tagasi lääneriikidesse ja nende naabrusesse kolima. Sellele trendile juhtis läinud sügisel tähelepanu ka konsultatsioonifirma Boston Consulting Group, kelle hinnangul kaaluvad enam kui pooled suured USA tööstusettevõtted tõsiselt oma tootmise kolimist Hiinast USAsse.Selleteemalisele küsitlusele vastas mullu 200 suure tööstusfirma juhti, kelle ettevõtte käive ületab miljard dollarit aastas. Neist 54% märkis, et Hiinast USAsse tagasikolimist kaalutakse tõsiselt. Veel 2012. aastal oli selliseid ettevõtteid 37%.Kõige enam tõid ettevõtted põhjustena välja tööjõukulusid, klientide lähedust ja toodangu kvaliteeti.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077