Autor: Raigo Neudorf • 24. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enn Parel: Eestis on toimumas õllerevolutsioon

Põhjala pruulikoja nime all käsitööõlut valmistava Õllekunsti OÜ ühe asutaja Enn Pareli sõnul on Eestis hoogu sisse saamas mitmed väikeõlletootjad, mis tähistab omamoodi õllerevolutsiooni algust.

 Põhjala pruulikoda ise loodab oma uhiuue tootmise avada juba lähiajal.

 „Jaanuari alguses saabusid USAst meie pruuliseadmed ning praegu ootame veel pudelite villimisliini ja etiketimasinat - siis on kogu sisseseade olemas,“ tutvustas Parel ettevõtte plaane.

Ettevõte on paralleelselt seadmete ülespanekuga ajanud ka vajalikke dokumente (Tervisekaitse, Maksu- ja Tolliamet, Metrosert), mistõttu on lootust, et juba märtsis ollakse valmis esimest korda oma uhiuues pruulikojas pruulima.

Möödunud aastal tegeleti peamiselt kolmel suunal: oma pruulikoja planeerimise ja sisseseade hankimisega, oma esimeste õllede pruulimise ja müügiga (Genika Õllemeistrite tehases) ning uute retseptide arendamisega.

„Tänaseks oleme välja arendanud oma põhisortimendi tooted ning tegeleme retseptide täiustamisega. Lisaks sellele alustasime eelmisel aastal gurmeeõllede maaletoomisega kolmest Briti tipp-mikropruulikojast: Buxton, Cromarty ja Magic Rock. Ka need tooted on turg väga hästi vastu võtnud ning jätkame koostööd ka edaspidi,“ sõnas Parel.

Samas lisas ta, et kursis ollakse ka Soome väikeõlletootja Sori Brewing tegemistega, kes teatas oma otsusest Eestis tootmine avada.

„Sori poistega oleme kohtunud, nad on täitsa tublid noored mehed ja ajavad õiget asja. Mida rohkem väiketootjaid on, seda põnevam on õllemaastik ja seda enam avastavad inimesed, et õlu on midagi totaalselt erinevat sellest maitsetust masstoodangust, millega suurtootjad on turu üle ujutanud. Eestis on lisaks meile ja juba turul olevale Õllenaudile kohe-kohe valmis saamas veel kaks mikropruulikoda – Lehe Pruulikoda Keilas ja Vormsi Pruulikoda Koerus. Oleme mõlemas ise kohal käinud ja sõprussidemed sisse seadnud, et üksteist toetada. Oleme juba ühiselt seadmeid hankinud, arutanud koostööpruule jne. Nii et võib öelda, et õllerevolutsioon Eestis algabki suuremal kujul just tänavu. Nii huvitavat aega õllemaastikul pole Eestis kunagi varem olnud!“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077