Autor: Raigo Neudorf • 9. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suurim ehitusplats: üle 1000 töötaja 17 riigist

Eesti Energia kirjutab oma blogis, et ettevõtte suurima investeerimisprojekti ehk Auvere elektrijaama ehitusel töötab hetkel 1118 töötajat kokku 17 eri riigist, sh ka Eestist.

Auvere elektrijaama ehituse algusest on möödunud pea kaks aastat ning üle poole töödest on tänaseks tehtud.

Kui 2012. aastal keskenduti ehitusplatsil üldehitustöödele, siis 2013. aasta märksõnaks oli põhiseadmete paigaldus.2013. aasta mais mööduti Auvere elektrijaama rajamisel olulisest verstapostist - ehitus jõudis aurutrumli paigaldamisega poole peale. Tänaseks on paigaldatud kõik elektrijaama põhiseadmed, sh ka turbiin, generaator ja 330 kV peatrafo.Auvere elektrijaama südameks olevas katlas käib müüritise ladumine ning katla valmidus on praeguseks üle 70%. Töödega on jõutud abiseadmete paigalduseni ning jätkuvalt tegeletakse vee- ja aurutorustiku paigalduse ja monteerimisega. Maa-aluste kommunikatsioonide rajamine ja üldehitustööd on lõpetamisel.

Eesti Energia teatel on märkimisväärne, et Auvere elektrijaama ehitusel saavad tööd ka Eesti, sh ka Eesti Energia ettevõtted. Eesti Energia Tehnoloogiatööstus alustas kütuse etteande ja tuhaärastuse süsteemi ehitustöödega. Suurprojekti on kaasatud ka Eesti Energia Kaevandused vastutades kütusegaleriide ehitamise eest, mille detailid valmivad tehnoloogiatööstuse tehases.

 

Auvere elektrijaama esimesed seadistus- ja käivitustööd on kavandatud 2014. aasta sügisesse. Kuna uue jaama käivitamine on keeruline ja aeganõudev protsess, plaanib ehitaja selleks terve aasta. Võrku jõuab uues jaamas toodetud elekter 2015. aastal.

Auvere elektrijaama võimsuseks saab olema 300-megavatti, kütusena hakkab see kasutama põlevkivi, mida kuni 50% ulatuses võimalik asendada biokütustega. Võrreldes olemasolevate põlevkivil töötavate elektrijaamadega tuleb Auvere elektrijaam keskkonnasõbralikum, väiksemate õhuheitmetega ning efektiivsema tootmisega.

Auvere elektrijaam valmib 2015. aasta lõpus. Jaama ehitab Alstomi konsortsium „võtmed kätte“ ehituslepingu alusel.

 

Auvere elektrijaama ehitusplats 2013. aasta novembris
Foto: Eesti Energia
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077