Toidueksportijad piiluvad Aasiasse

Eesti toidutööstustel tasuks hakata eksportima Hiina ja Indiasse, samuti on praegu kasutamata võimalus endise Nõukogude Liidu alad.

Eesti toidutööstuse eestvedajad kogunesid eile aruteluhommikule, et vestelda Eesti toidu läbilöömisvõimaluste üle maailmaturul.

Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp jagab ekspordile suunatud sihtturud kolmeks. Esimese grupi moodustavad lähiriigid, kuhu on lihtne tarnida tooteid nii logistilistel põhjustel kui säilivusaja järgi.

Teise kategooriasse paigutaks Potisepp niiöelda vana Hansa Liidu teekonna riigid nagu Taani, Rootsi, Saksamaa ja Suurbritannia. Sellesse regiooni ei ole enam nii lihtne siseneda, panustada tuleb turu-uuringutele ning teada võiks eelkõige maitse-eelistusi. Potisepa teatel tuleb  teise kategooria riikide puhul lähtuda nõudlusest, mitte enda meeldiva kauba järgi. Läbilöögiks peab ettevõte olema paindlik, sest Eesti ettevõtted pole Euroopa mõistes suured tegijad.

Kolmandasse gruppi paigutaks Potisepp kõik ülejäänud maailma piirkonnad.

Tema teatel on praegu kõik pilgud suunatud Aasiasse ja mitte ainult Hiinasse ja Indiasse, vaid näiteks ka Mongooliasse. Kuigi esimese hooga tundub Mongoolia üllatava sihtriigina, ütleb Potisepp, et ettevõtjad peaksid otsima ka kõikvõimalikke niððe, tuues ühe näitena Eesti toiduainete ekspordi Austraaliasse.

Milliseid toiduaineid tasuks uutele turgudele eksportida ja mida arvab põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder meie ettevõtete konkurentsivõimest Aasia turul, loe tänase Äripäeva paberlehest.

Osale arutelus

  • Ken Rohelaan

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

HORIZON TSELLULOOSI JA PABERI AS ootab tööle MEHAANIKUT

Horizon Tselluloosi ja Paberi AS

20. jaanuar 2019

Teabevara