Autor: Indrek Kald • 19. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaa Enerpointis suureneb ühinemise tõttu tootmine

Enerpointi grupi omanikfirma ostis kaks Soome ettevõtet Ouman ja Ekonor, mille tulemusena suureneb Kuressaare ning Orissaare tehase tootmismaht.

OÜ Saare Enerpoint juhatuse liikme Erik Keerbergi sõnul on tootmise laienemise tõttu ettevõttesse Incapist täiendavalt tööle võetud kümmekond inimest. Üle-eelmisel nädalal kirjutas Äripäev, et Kuressaares tootmist omav Soome börsifirma Incap koondab 75 inimest.

"Nemad vähendavad, aga meil on juurde vaja. Kõigile me muidugi tööd pakkuda ei saa. Võibolla võtame edaspidi veelgi, sest tööd on palju. Praegu teeme väikese pausi," ütles Keerberg Meie Maale.

Ettevõtete ostu tulemusel ühendatakse erinevate firmade oskused ja kogemused – kliendikeskne tootedisain, tootmine (Enerpoint), tootebränd (Ouman) ja lõppkliendile teenuse müük (Ekonor).

Eriline tähelepanu suunatakse geograafilisele laienemisele. 35 miljoni eurose käibega kontsernil on oluliselt paranenud võimalused läbirääkimisteks suurte Euroopa ja Venemaa ventilatsiooni- ja kütteseadmeid tootvate ja turustavate ettevõtetega, kirjutas Meie Maa.

"Saame sellist tööd juurde, mida teised ettevõtted ostsid väljastpoolt allhankena. Nüüd me teeme selle ise kontsernisiseselt ära," rääkis Keerberg. "Kui Ouman toodab kütteautomaatikat, siis varem ostsid nad elektroonika Poolast ja Rootsist. Nüüd hakkame meie neile seda tegema," lisas ta.

Praegu on kontserni peamiseks turuks Soome ligikaudu 50%-lise turuosaga. Kontserni keskseks elektroonikat tootvaks ettevõtteks jääb Enerpoint Saare OÜ. Tootmisüksustest tegutseb edasi ka Oulus asuv Oumani lõpptoodete monteerimise tehas.

Kontsernis töötab kokku ca 300 inimest. Peamisteks tootegruppideks on automaatikaplokid saunakeristele, ventilatsiooni-, jahutus- ja kütteseadmetele. Kõik ettevõtted jätkavad tegutsemist oma ärinime all.

Enerpointi organisatsiooni kuuluvad Soomes paiknev haldusfirma Energate Oy ja selle tütarettevõte Enerpoint Oy. Enerpointi Soome üksus jaguneb administratiiv-, müügi-, tootearendus- ja ostuosakonnaks. Soomes töötab 25 inimest, kelledest pooled vastutavad tootearenduse ning ülejäänud juhtimise, ostude ja müügi eest.

Enerpointi tooteid valmistatakse Eestis kahes tootmisüksuses Saaremaal, mis annab tööd ligi 160 inimesele. 1998. aastal asutatud Enerpoint Saare põhitoodang on saunaelektroonika ja erinevad termoregulaatorid, mille maht kogukäibes oli mullu 65%. Peamised kliendid asuvad Soomes, Rootsis, Hollandis, Hiinas ja Venemaal.

Enerpoint Saare mullune käive oli 12,2 miljonit eurot ning kasum 320 000 eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077