Autor: Raigo Neudorf • 23. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MKM pole rahul Graanul Investi seadusetõlgendusega

AS Graanul Invest teatas täna meediale, nagu oleks ettevõttel õigustatud ootus saada elektri omatarbe eest taastuvenergia toetust. MKMi kinnitusel pole sellist toetust elektrituruseadus kunagi ette näinud.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) on seisukohal, et niigi ülepaisutatud taastuvenergia toetuste taustal uue dotatsiooni lisamine elektrienergia arvele on põhjendamatu.

Eestis on kokku üle 100 elektritootja, kellest Graanul Invest on ainuke, kes on leidnud, et seadus lubab omatarbeks kasutatud elektrienergiat toetada.MKMi teatel on tootja meelevaldselt defineerinud mõistet tarbija ning leidnud, et elektrijaama kütuse etteandmise konveierlindi elektrimootor on samasugune tarbija nagu inimene, kes kasutab elektrienergiat näiteks saunakerise kütmiseks, makstes samal ajal ka tarbitud elektrienergia eest võrguteenust ja elektriaktsiisi.Ministeeriumi kinnitusel pole omatarbe sildi all küsitud toetust siiani kellelegi välja makstud ja õigusliku printsiibi rikkumist ei saa seetõttu olla. Samal perioodil, mil Graanul Invest Helme koostootmisjaama ehitas, oli ehitusjärgus ka näiteks Paide koostootmisjaam, Rakvere koostootmisjaam, Kuressaare koostootmisjaam. Ükski loetletutest ei ole näinud sellel hetkel kehtinud seaduses võimalust saada taastuvenergiast või tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektrienergia toetust ka omatarbe eest.MKMi positsiooni toetab ka riigikogu kantselei õigus- ja analüüsiosakonna koostatud arvamus, milles jõutakse järeldusele, et omatarbe eest ei ole kunagi olnud õigust toetust saada.Elektrijaama toodangu saamiseks on vaja elektrijaamal kasutada elektrienergiat. Kõige odavam on kasutada omatoodangut, sest võrgust ostes tuleb tasuda võrgutasu ja elektriaktsiisi. Ei ole põhjendatud, et tootjale makstakse majanduskomisjoni vastuvõetud otsuse alusel täiendavalt peale 53,7 eurot omatarbeks kasutatud MWh eest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077