Autor: Rivo Sarapik • 16. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veskimägi: Eesti elektriturg Lätist ja Leedust lahku

Peaks tõsiselt kaaluma, kas Eesti elektriturul tasub olla Läti ja Leedu elektriturgudega ühendatud, leiab Eleringi juht Taavi Veskimägi. Enamus elektrikaubandusest käib lõunanaabrite juures börsiväliselt.

"Sisuliselt on Läti ja Leedu turuosalised taandanud ennast kauplemast NPS (Nord Pool Spot) elektribörsil, mistõttu ei saa pidada ka tekkinud hinda usaldusväärseks," kommenteerib Veskimägi oma blogis. "Lätis ja Leedus paistab puuduvat tahe läbipaistvat elektriturgu korraldatuna NPS  elektribörsi poolt arendada."

Näiteks on tema hinnangul mõistmatu olukord, kus enamus tundidel on Lätis-Leedus hind 100-200 € tunnis, kuid vaatamata sellele soovivad sealsed elektritootjad müüa ööpäevas ainult ca 2900 MWh elektrit, mis tähendab 120 MW tunnis Läti-Leedu peale kokku. Enamus elektrikaubandusest käib seega Lätis-Leedus elektribörsi väliselt.

"Sellises olukorras tundub üha enam, et NPS tegi liigselt kiirustades otsuse laieneda Lätti ja Leetu ilma, et selleks vajalikud eeltingimused oleksid olnud nendes riikides täidetud ja tuleb tõsiselt analüüsida Eesti-Läti piirivõimsuste NPS’le allokeerimiseks andmise lõpetamist uuest aastast, kui midagi ei muutu," leiab ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077