Autor: Raigo Neudorf • 11. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IKEA esindajad Tallinnas: tulge meile Leetu külla!

Täna Tallinnas toimuval IV Mööblitootjate Liidu konverentsil tutvustasid IKEA esindajad Tord Skoog ja Per Berggren ettevõtte ärimudelit ja väärtusi ning kutsusid Eesti mööblitootjaid tutvuma IKEA tootmisüksuse tööga Leedus.

Meeste sõnul on IKEA ambitsiooniks alistada aastakäibe osas 50 miljardi euro piir ning selle saavutamiseks on ettevõttele oluline kasutada veelgi enam sellise võimekusega tootmisüksusi nagu Leedus.

Seetõttu kutsusid Skoog ja Berggren konverentsil osalevaid Eesti mööblitootjaid tutvuma IKEA Leedus asuva tootmisüksusega. „Meil pole midagi varjata,“ märkis üks neist.

Per Berggreni sõnul on IKEA kiiresti kasvav ettevõte, kes lisaks Euroopale, Aasiale ning Põhja-Ameerikale on esindatud täna ka Aafrikas ja Lõuna-Ameerikas. Mullu kasvas ettevõte kõigil turgudel 9,5% ning kontserni müügitulu ulatus 27 miljardi euroni. Ettevõtte puhaskasum kasvas möödunud aastal 8%, ulatudes 3,2 miljardi euroni.

Samas on ettevõttel ambitsioon alistada müügitulu osas 50 miljardi euro piir. Läinud aastal avas IKEA 11 uut kauplust 9 erinevas riigis ning suur osa kasumist suunatakse ettevõtte edasisse kasvu.Berggreni sõnul on IKEA suurima müügikäibega turgudeks Saksamaa (14%), USA (12%), Prantsusmaa (9%), Itaalia (6%) ja Venemaa (6%). Regiooniti on müügitabeli tipus kindlalt Euroopa (70%), millele järgneb Põhja ameerika (16%).

Ettevõtte võrgulehekülg ikea.com sai mullu üle 1 miljardi külastuse, IKEA kataloogi trükiti 212 miljonit koopiat ning IKEA kauplusi külastati läinud aastal 690 miljonil korral.

Samas andis Berggren ülevaate ka IKEA tootmisdivisjonist IKEA Industry, mis loodi 2011. aastal. Tänaseks tegutseb nimetatud divisjon 11 riigis, kus asub 42 tootmisüksust. Divisjoni käive oli mullu 1,8 miljardit eurot ning  üksuse asukohariikide nimekirja kuuluvad Hiina, Ungari, Läti, Leedu, Poola,  Portugal, Venemaa, Slovakkia, Rootsi, USA ja Prantsusmaa.Tord Skoogi sõnul on IKEA’l täna üle maailma 1084 varustajat ja allhankijat, kes paiknevad 53 erinevas riigis.„Uute varustajate hankimisel mõtleme me alati pikas perspektiivis, mitte kunagi lühikeses perspektiivis,“ sõnas Skoog. Tea lisas, et IKEA varustajatel on hea võimalus kerkida globaalseks tegijaks, samuti osa saada globaalse kontserni know-how’st.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077