Autor: Raigo Neudorf • 9. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaale kerkib väikelaevaehituse keskus

Täna asetati nurgakivi TTÜ Kuressaare kolledži väikelaevaehituse kompetentsikeskuse hoonele.

Kompetentsikeskus, mis hõlmab endas väikelaevamudelite katsebasseini, materjali-, elektroonika- ja tehnoloogialaboreid valmib 2014. aasta veebruaris.

Tallinna Tehnikaülikooli rektori Andres Keevalliku sõnul on kompetentsikeskuse rajamine oluline samm nii Tallinna tehnikaülikooli kui Saaremaa jaoks tervikuna.„Regionaalse arengu toetamine on tehnikaülikoolile väga oluline, sellesse on aastakümnete vältel panustatud ning seda tööd me jätkame,“ lausus Keevallik.Tulevikust kõneldes kinnitas tehnikaülikooli rektor, et kui läheb nii nagu planeeritud ja Eesti mereakadeemiast saab tehnikaülikooli kolledž, tuuakse kindlasti 1-2 merenduseriala Saaremaale.

„Väikelaevaehituse kompetentsikeskuse rajamine Saaremaale on meie maakonna majandusele olulise tähtsusega ettevõtmine,“ hindas Saare maavanem Kaido Kaasik.

Maavanema sõnul peab keskusest kujunema innovatsioonikolle, kus üheskoos tegutsevad avaliku sektori esindajad, teadus- ja arendusasutused, ülikoolid ning ettevõtjad. „Kindlasti toob keskus Saaremaale juurde kvalifitseeritud spetsialiste, kes pakuvad tuge piirkonna arengule. See on ka üks samm edasi tulevikus merehariduse toomiseks Saaremaale,“ lisas maavanem.

Kuressaare linnapea Mati Mäetalu kinnitusel on oluline, et kompetentsikeskuse rajamisega on ühise asja ajamiseks suutnud rida koostööpartnereid seljad kokku panna.

„Valmiv keskus pakub vajalikku tuge väikelaevaehitajatele, loob kõrgelt kvalifitseeritud töökohti, on valdkonnas rahvusvaheliseks partneriks ja soodustab mereakadeemia erialade toomist Kuressaarde,“ lausus linnapea.

Väikelaevaehituse kompetentsikeskuse eesmärk on luua alus rahvusvaheliselt tuntud ja tunnustatud ning majanduslikult konkurentsivõimelise väikelaevaehituse klastri kujunemiseks Eestis. Seda läbi insenertehniliste oskuste koondamise ja arendamise piirkonnas, siirdamise ettevõtetesse, kaasaegse töökeskkonna kujundamise koos toetavate teenustega insenertehnilise kompetentsi loomiseks ja tugevdamiseks ning erinevate sektorite vahelise koostöö tugevdamise.

Väikelaevaehituse kompetentsikeskuse projektis löövad kaasa kuus võrgustikupartnerit – Tallinna tehnikaülikool, Eesti mereakadeemia, Kuressaare ametikool, Saaremaa omavalitsuste liit, Kuressaare linn ja Saaremaa arenduskeskus, lisaks on projektipartnerid veel Eesti väikelaevaehituse Liit ja MTÜ Kuressaare Campus.

Kompetentsikeskuse projekti rahastatakse Euroopa regionaalarengu fondist elukeskkonna arendamise rakenduskava prioriteetse suuna “Piirkondade terviklik ja tasakaalustatud areng” kompetentsikeskuste arendamise meetmest. Projekti kogumaksumus on 3,7 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077