Leedu taunib Eesti elektriplaani

Leedu mõistis hukka Eesti plaani minna mööda ühisest elektriturust, et kaitsta oma tarbijaid, sest ei ole nõus varem sel aastal aset leidnud elektri hinnahüpetega, vahendab Bloomberg.

„Praegune ülekandevõimsuse mehhanism, kui hakataks kauplema Nord Pool Spoti oksjonitel, annaks turuosalistele suurt tulu,“ ütles Leedu energeetikaminister Jaroslav Neverovic. „Ühepoolsed tegevused, mida Eesti plaanib, nagu elektriedastuse oksjonite taastamine Eesti-Läti piiril, lööks konkurentsi Balti elektriturul.“

Läinud kuul saatis Eesti majandusminister Juhan Parts kirja Läti ja Leedu kolleegidele ähvardades jaotada ülekandevõimsusi iseseisvalt Läti piiril selle asemel, et teha seda läbi elektribörsi. Parts ütles juunis, et Eesti konkurentsiamet peab vaatama ebanormaalseid turuhindu, kui elektrihinnad tõusid päevaga 61%. Parts kiirustas teisi Balti riike sarnaselt Eesti Energia praktikaga pakkuma kogu elektritoodangut börsi kaudu.

Balti elektriturgu piiravad vähesed ühendused Balti- ja Põhjamaade vahel. Uute elektrikaablite valmimine Eesti ja Soome, Leedu ja Rootsi ning Poola ja Leedu vahel kahe aasta pärast vähendaks järsult elektri hinnakõikumisi, ütles Neverovic. Ta kiirustas Lätit ja Eestit võimalikult kiiresti ehitama elektrikaableid.

Seni, kuni Läti liitus juunis Nord Pool Spotiga, oli Leedu isoleeritud, omades vaid piire ületavaid elektriühendusi Valgevene ja Kaliningradiga, mis ei ole Põhjamaad ega ELi maad. Leedu on sõltunud vene elektrist alates nõukogudeaegse Ignalina tuumajaama sulgemisest 2009. aasta lõpus, kuna gaasielektrijaamad seisavad jõude konkurentsivõimetute hindade tõttu. 

Osale arutelus

  • Romet Kreek

Toetajad

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

NPM Silmet otsib TOOTMISJUHTI

NPM Silmet AS

02. september 2017

Otto Bock Estonia otsib NÕUDLUSE PLANEERIMISE JA KLIENDIHALDUSE JUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

10. september 2017

Ferrometal otsib B2B KLIENDIHALDURIT

M-Partner HR OÜ

24. august 2017

Käsi­raamatud