Autor: Ken Rohelaan • 3. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhkruturg mängitakse ringi

Uued tegijad Eesti suhkruturul muutsid märgatavalt seniseid jõujooni, näiteks kaotas üks suurimaid hulgimüüjaid käibest üle 70 protsendi.

Viis ja pool aastat tagasi asutatud VMV Trade alustas suuremas mahus suhkru vahendamist 2011. aastal, kui ettevõtte müügitulu ulatus pea miljoni euroni. Mullu oli käive juba 4,2 miljonit ning tänavu jätkab firma omanikust juht Maksim Vassiljev kõrgustesse pürgimist.

Edu põhjuseks peab ta odavat ostuhinda ja kiiret logistikat, kuid pealtnäha edukas teekond pole siiski kulgenud tõrgeteta. Vassiljev tunnistab, et on kokku puutunud ettevõtjatega, kes pakuvad nn musta suhkrut. Seepärast on ka tema ettevõtte vastu tundnud huvi maksuamet.

VMV juhi sõnul pole probleem suhkru päritolus, sest sellega seonduvad dokumendid on alati olemas. Probleem algab müüjaist, kes jätavad usaldusväärse mulje, kuid mõni kuu hiljem sulgevad ukse, jättes käibemaksu riigile tasumata.

Viimastel aastatel on suurimad suhkru hulgimüüjad olnud Antomin Trading, Nordic Sugar ja Haljas, kuid olukord on muutumas.

"Eesti suhkruturule on tulnud ja tegutseb vahelduva eduga umbes kümme uut suhkrumüügiga tegelevat ettevõtet," põhjendas Antomin Tradingi käibe kukkumist ettevõtte juhatuse liige Kalle Jaarman. Kes on uued konkurendid, ta nimetada ei soovinud.

Kui suureks hinnatakse maksupettustest tingitud musta suhkru osakaalu ning kuidas kommenteerivad kahtlasi pakkumisi siinsed suurtööstused, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077