Autor: Fredy-Edwin Esse • 3. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Microsoft ostis Nokia ära

Microsofti ja Nokia nõukogu jõudsid täna kokkuleppele, mille kohaselt Microsoft ostab ligi 5,5 miljardi euro eest Nokia seadmete ja teenuste haru koos patentide ja kaarditeenustega.

Lepingu alusel maksab Microsoft 3,79 miljardit eurot peaaegu kogu Nokia seadmete ja teenuste divisjoni eest ning 1,65 miljardit eurot Nokia patentide litsenseerimiseks, mis teeb tehingu kogumahuks 5,44 miljardit eurot, teatas Soome firma börsiteates.

Microsoft rahastab tehingut Ühendriikidest väljas asuvatest rahalistest ressursidest. Pärast aktsionäride ja ametivõimude heakskiitu peaks tehing eeldatavalt lõpule viidama 2014. aasta esimeses kvartalis.

"Tegu on julge sammuga tulevikku, mis on topeltvõit mõlema firma töötajatele, aktsionäridele ning klientidele. Nende kahe suurepärase firma kokkuliitmine kiirendab Microsofti aktsia tõusu ja telefonidest teenitavat kasumit ning tugevdab üleüldisi võimalusi nii Microsoftile kui kõigile meie seadmetele," ütles pressiteates Microsofti tegevjuht Steve Ballmer.

"Oleme elevil ja meil on au tuua Nokia imelised inimesed, tehnoloogiad ning vara Microsofti perre. Meil on Nokiaga pikk ajalugu ning koos mitmete Nokia võtmeisikutega me eeldame sujuvat üleminekuperioodi," lisas Ballmer.

Nokia jaoks on tegu olulise taassünni hetkega ning finantstugevust silmas pidades saab hakata ehitama uut peatükki, ütles Nokia ajutiseks tegevjuhiks saanud nõukogu esimees Risto Siilasmaa. "Me kaalusime ja hindasime põhjalikult, kuidas aktsionäridele väärtust kasvatada ning me usume, et see tehing on parim tee Nokiale ja tema aktsionäridele," lisas Siilasmaa.

Ühtlasi astus tänasest tagasi senine tegevjuht Stephen Elop, kellest saab Nokia seadmete ja teenuste üksuse juht. Nokia ajutise tegevjuhina tegutseb Siilasmaa. Koos Elopiga asuvad Microsofti tööle Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkane ning Chris Weber.

Tehingu alusel soetab Microsoft peaaegu kogu osaluse Nokia seadmete ja teenuste harus, mille alla kuulub mobiiltelefonide ja nutiseadmete divisjon koos disainiüksusega, nendega seonduvad tootmisüksused, müügi- ja marketingiüksused ja neid toetavad üksused.

Microsoftiga liitub tehingu järel umbes 32 000 inimest, sealhulgas 4700 inimest Soomes ning 18 300 inimest, kes on otseselt seotud tootmisega. Microsofti soetatavad üksused tootsid 2012. majandusaasta jooksul umbes 14,9 miljardit eurot netokäivet, mis on ligi 50% firma kogu netokäibest. Nokiale jäävad alles Nokia kaubamärgi õigused.

Nokia minekust Microsofti omandusse hakati rääkima alates ajast, kui Soome firma määras 2010. aasta septembris esimeseks välismaiseks tegevjuhiks Microsoftist tulnud kanadalase Stephen Elopi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077