Autor: Indrek Kald • 16. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aswani Kehra vabrik investeerib uude seadmesse 4 mln eurot

Kehras tegutsev Horizon Tselluloosi ja Paberi AS hangib pea nelja miljoni euro eest laastuvalmistamise liini.

"Uus tehnoloogia võimaldab paremini rakendada ettevõtte viimase aja investeeringuid keedu- ja pesuprotsessidesse ning parandada tootmises kasutatava puidulaastu kvaliteeti. Uus sisseseade katab Horizoni praeguse 70 000 tonnise tootmismahu juures täielikult puidulaastude vajaduse ning ka 110 000 tonnise aastatoodangu vajaduse, kui vastavalt ettevõtte investeerimisprogrammile alustab tööd uus paberitootmisliin," ütles Horizoni omanikfirma Tolaram Group Eesti juht Sonny Aswani.

Ettevõte teatas investeeringust täna paberivabriku 75. aastapäeva pressiüritusel, kus osalesid majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Eestit külastavad Tolaram Groupi nõukogu esimees Mohan Vaswani, juhatuse esimees Sajen Aswani ning Horizoni kliendid Euroopast, Aasiast ning Austraaliast.

Puidupeenendusliini tehtav koguinvesteering ulatub 3,8 miljoni euroni ning see viiakse lõpule järgmise aasta keskel. Tegu on puidutöötlemise uusima tehnoloogiaga ning see koosneb palkide laadimisseadmetest, puidukoorijast, hakkurist ning hakkesõelast. Liini tarnib globaalne tehnoloogiaettevõte Andritz Group.

Tselluloosikiu kvaliteet sõltub Horizoni teatel otseselt puidulaastu kvaliteedist. Uus laastuliin võtab ühes tunnis koorimiseks ning peenestamiseks vastu 62 kuupmeetrit koorimata puitu, kuid võimsust saab tõsta 120 kuupmeetrini, kui paigaldatakse veel üks koorimissõlm. Peenendamise jääkideks on puukoor, saepuru ning ebastandardsed laastud, mida ettevõte kasutab biokütusena.

Horizon Tselluloosi ja Paberi ASi 55 miljoni eurose ning kolme aasta pikkuse investeeringute programmi osana käivitas firma mullu uue tselluloosikeeduliini. Tänavu avatakse uus lubjaahi, mis võimaldab ettevõttel ümber töödelda pea 90% tootmises kasutatavast lubjast.

Eesti ainus jõupaberi tootja Horizon Tselluloosi ja Paberi AS ekspordib toodangut enam kui 55 riiki. Singapuri päritolu globaalse kontserni Tolaram Group täisomanduses olev Horizon on viimasel kümnel aastal investeerinud ligi 90 miljonit eurot, millest 40 mln on suunatud heitmete vähendamiseks.

Ettevõtte ajalugu ulatub aastasse 1938, mil praegusel Horizoni alal ja hoonetes alustas tööd Kehra paberivabrik. 1995. aastal omandas paberivabriku Tolaram Group.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077