Autor: Raigo Neudorf • 14. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrilevi investeeris poole aastaga üle 40 miljoni euro

Jaotusvõrguettevõtja Elektrilevi on tänavu poole aastaga elektrivõrgu arendamisse investeerinud 40,63 miljonit eurot, mis on ligi 6% enam kui mullu samal perioodil.

Investeeringud jagunesid võrgu töökindluse parandamise, ohutuse tagamise, liitumiste väljaehitamise ja kaugloetavate arvestite paigaldamise vahel.

Kuue kuuga ehitas ja uuendas Elektrilevi 217 alajaama ning 580 kilomeetri ulatuses elektriliine. Uutest liinidest pisut enam kui poole moodustab maakaabel ning ülejäänu kaasaegne õhukaabel, mis võimaldab kuluefektiivselt võrku ilmastikukindlamaks muuta.

„56% meie võrgus toimunud riketest on põhjustatud ilmastikust ja looduskeskkonnast. Seetõttu paigaldame võrgu uuendamisel kaasaegseid ja ilmastikust vähesõltuvaid alajaamu ja elektrikaableid ning toome liine metsadest välja,“ ütles Elektrilevi juhatuse esimees Tarmo Mere.

Ta lisas, et täna on täielikult ilmastikukindla võrgu „levialas“ 57% Elektrilevi klientidest, kuid võrgu mahust veel vähem kui pool. „Aasta-aastalt suureneb ilmastikukindla võrgu osakaal, mis aitab meil vähendada rikkeid,“ ütles Mere.

Esimesel poolaastal toimus Elektrilevi võrgus 8435 riket, mida on ligi veerandi võrra vähem kui möödunud aastal. Rikke tõttu vooluta olemise aega iga majapidamise kohta keskmiselt oli kuue kuuga 55 minutit (aasta varasem 73 minutit) ja elektrikatkestus kõrvaldati keskmiselt 71 minutiga (aasta varasem 104 minutit).

„Need on näitajad, mida klientidele üha parema võrguteenuse pakkumiseks pidevalt jälgime. Tänavustel ilusatel numbritel on märkimisväärne roll ka leebetel ilmaoludel. Kui äikesekahjusid on olnud mullusest märgatavalt rohkem, siis samal ajal tormituuled pole meid praktiliselt tabanud,“ selgitas Mere.

Elektrilevi uuendas võrku igas maakonnas, kõige rohkem tehti kuue kuuga töid Harju, Võru, Lääne-Viru, Tartu, Põlva ja Valga maakondades. Suurimateks esimesel poolaastal lõppenud võrgu töökindlustöödeks olid Aseri ja Pääsküla alajaamade uuendamine, võrgu uuendamine Kolga-Jaani ja Viiratsi vallas Viljandimaal, Värska vallas Põlvamaal ja Moku külas Jõgevamaal.

Elektrilevi on Eesti suurim jaotusvõrguettevõtja, kes toob elektri kohale kodude ja ettevõteteni pea kõikjal Eestimaal. Ettevõte haldab ligikaudu 61 000 kilomeetrit elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama. 2012. aastal investeeris Elektrilevi võrku 100 miljonit eurot, sel aastal on kavandatud investeeringumahuks 112 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077