Eesti Pank: tugev palgakasv alandab tootlikkust

Teises kvartalis ületas tööhõive kasv tunduvalt majanduse reaalkasvu, mis tähendab, et tööjõu tootlikkus alanes, teatas Eesti Pank.

Maksu- ja tolliameti statistika viitab keskpanga teatel sellele, et palgakulu kasvas kiiresti, sest keskmine palgaväljamaks kasvas teises kvartalis 7%.

"Seega suurenes tõenäoliselt palga ja tootlikkuse lõhe. Tugeva palgakasvu taga on tõenäoliselt järjest vähenenud vaba tööjõu hulk. Oht, et tööjõukulude kiire kasv kandub peagi üle hindadesse, on varem prognoositust suurem," selgitas Eesti Panga ökonomist Orsolya Soosaar.

Teises kvartalis kiirenes tööhõive kasv statistikaameti hinnangul 3,3%ni. See hinnang põhineb Eesti tööjõu-uuringu tulemustel, mida on laiendatud rändega korrigeerimata tööealise elanikkonna arvule. Tänavu ei korrigeeritud seda arvu ka rahvastiku vanusestruktuuri muutusest tingitud tööealise elanikkonna loomuliku vähenemisega.

"Hõivatute üldarvu aastakasv on seega ülehinnatud. Samas ei mõjuta see oluliselt tööturu suhtarve ega hõive kasvu kvartali võrdluses. Viimane oli Eesti Panga arvutuste kohaselt hooajalisi tegureid arvesse võttes suhteliselt kiire ja ulatus 2,7%ni," lisas Soosaar.

Kuigi majanduskasv on viimasel poolaastal püsinud tagasihoidlik, ulatub hõive määr 63%ni, mis on väga lähedal kriisieelsele tipptasemele.

 

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

METEC otsib musta metalli keevituse osakonna TOOTMISJUHTI

Tripod Grupp OÜ

30. september 2018

Teabevara