Autor: Raigo Neudorf • 13. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: Eestisse on luba tuua 10 000 tonni jäätmeid

Eesti Energia teatel on Soome ja Eesti keskkonnaametitelt saadud luba, mille kohaselt on võimalik Soome Turu piirkonnast Eestisse importida sel aastal tuhandeid tonne jäätmeid, mis suunatakse Iru jäätmeplokki põletamisele.

 „Importimise eelduseks on vastava impordiloa saamine mõlema riigi keskkonnaametitelt. Tänaseks on meie partneritele väljastatud luba importida käesoleva aasta oktoobri lõpuni kuni 10 000 tonni pallitud jäätmeid,“ selgitas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Tema sõnul läheb Soomes Turu piirkonnas asuv vana  jäätmepõletusjaam sulgemisele.„Sealt poolt on suur huvi ka tulevikus meile jäätmeid tarnida ning Eestis on näha terava konkurentsi jätkumist. Seetõttu võib täiendavate lubade saamisel eeldada ka edaspidi jäätmete impordi jätkumist,“ lisas Vennik.Eestisse suunatavate jäätmete transport on hetkel kavandatud jäätmete valdaja poolt laevaga. Jäätmed tarnitakse ruloonidesse pallituna ning transpordi korraldab Turu hankel edukaks osutunud ettevõte.

Eesti energia kinnitusel oleks Eestis tekkiv jäätmete maht iseenesest piisav katmaks kogu Iru elektrijaama vajadust ning sellest jääks ülegi.

„Kuid tulenevalt meie jäätmekäitlusturu vähesest avatusest uutele tulijatele, ei ole mõningate ettevõtete või piirkondade hallatavad jäätmed vaatamata senisest soodsamale vastuvõtutasule endiselt kättesaadavad. Loodetavasti turg lähiaastatel korrastub ja Iru elektrijaama pakutav soodne ja senisest keskkonnasõbralikum jäätmekäitlusteenus jõuab veelgi rohkemate Eesti elanikeni,“ märkis Vennik.Tema sõnul on Eesti Energia eesmärgiks katta maksimaalselt oma vajadus Eesti jäätmetega, kuid juhul kui jätkuvalt mingil põhjusel Eestist piisavas mahus ja piisava tarnekindlusega jäätmeid hankida ei õnnestu, tuleb ka edaspidi hankida mõningane maht jäätmetest väljastpoolt Eestit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077