Autor: Raigo Neudorf • 2. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Cell investeeris 5 miljonit pakkepressi ja -liini

AS Estonian Cell käivitas juulis 5-miljoni eurose koguinvesteeringuga uue pakkepressi ja pakkeliini.

Investeeringu teostamine oli vajalik haavast puitmassi tootva tehase tootmisvõimsuse suurendamiseks ja kulude vähendamiseks.

Nimetatud investeering on üks mahukamatest investeeringutest, mis on vajalikud tehase tootmismahu järk-järgulisel kasvatamisel 25% võrra 200 000 tonnini aastas.

Lisaks võimaldab investeering säästa pakketraadi ja -paberi kulu, tagades samaaegselt senisest kvaliteetsema pakkimise ja klientide poolt eelistatava paki sidumise ühe traadiga varasema kahe traadi asemel. Kliendibaasi suurendamiseks käivitatakse sügisest veel täiendav „suure ploki“ komplekteerimise võimalus, millisest on huvitatud potentsiaalsete klientidena Euroopa paberitootjad.Hetkel turustatakse 25% toodangut Saksamaale, 20% Prantsusmaale ja Indiasse ning ülejäänud toodang väiksemates proportsioonides erinevatele Euroopa ja Aasia paberitootjatele.AS Estonian Cell investeerib vahemikus 2012-2013 kokku ligemale 17 miljonit eurot haavast puitmassi tootva tehase efektiivsuse suurendamiseks, keskkonnamõju vähendamiseks ja jätkusuutlikkuse tagamiseks.Tehase energiavajaduse optimeerimiseks on kõige olulisema investeeringuna käsil ka veepuhastuse laiendamine anaeroobse puhastusprotsessiga. Tehnoloogia tarnijaks on Rootsi kontsern Purac AB ja ehituse peatöövõtjaks on Skanska AS.Veepuhastuse laiendamine anaeroobse puhastusprotsessiga on ainulaadne lahendus Euroopas puitmassi tootvate tehaste seas. Nimetatud investeering on hädavajalik vähendamaks tehase töötamise perioodil enam kui 2,5-kordistunud energiakulusid, mis on kasvanud omahinnas 40%-ni ja on peamine põhjus ettevõtte kahjumi tekkel.Investeeringu tulemusel väheneb oluliselt heitvee reostuskoormus ja ettevõtte saab Eesti suurimaks biogaasi tootjaks eeldatava mahuga üle 5 miljoni kuupmeetri aastas. Anaeroobne puhastusprotsess on kavas käivitada 2014. aasta jaanuaris.ASi Estonian Cell 2012. aasta netokäive oli 67,5 miljonit eurot, kahjumi suurus oli 4 miljonit eurot. Ettevõtte toodang eksporditakse sajaprotsendiliselt Täisautomatiseeritud tehases on 85 töötajat.

 

Estonian Celli uus pakkemasin
Foto: Erakogu
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077