Autor: Raigo Neudorf • 26. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teet Soorm: integratsioon on inimesed

Läinud nädalal toimus Äripäeva Tööstuse klubi ASis Rakvere Lihakombinaat (RLK), mille juhatuse esimees Teet Soorm ja äridirektor Margus Venelaine tutvustasid HKScani kogemusi oma Baltimaade ettevõtete integreerimisel.

HKScan Baltikumi gruppi kuulub kokku viis ettevõtet: Eestis on nendeks Rakvere Lihakombinaat (RLK), Tallegg ja Ekseko, Lätis Rigas Miesnieks ning Leedus Klaipedos Maisto Mesos Produktai.

Grupi ettevõtete tegevuse muudab omanäoliseks see, et Teet Soorm ja tema meeskond juhivad Eestis üheaegselt koguni kolme erinevat ettevõtet: RLK, Tallegg ja Ekseko.Teet Soormi kinnitusel algas ettevõtete integreerimine Eestis juba 2004. aastal, mil mõisteti, et Eksekos saadakse seakasvatusega paremini hakkama kui Talleggis linnukasvatusega. Sealt alates on erinevate tegevuste toel ettevõtete juhtimisprotsesse ühildatud ja efektiivsust kasvatatud.Soorm selgitas, et kuna gruppi kuulub 5 erinevat ettevõtet, siis tüüris neist igaühte oma direktor ning sisuliselt võitles iga mees oma olemasolu nimel. See tekitas olukorra, kus omavahel konkureeriti ja teineteisemõistmist oli vähe. 2012. aastal valiti grupist välja nn direktorite direktor, kelleks sai Teet Soorm. Soorm kogus enda ümber inimesed, keda arvas hästi hakkama saavat.„Integratsiooniks ongi tegelikult ühtse juhtkonna paikapanemine. Mul oli nägemus sellest meeskonnast koos paari nädalaga. Ülejäänutega läksime lahku. Mõne inimesega on võimalik koostööd teha, mõnega mitte. Inimeste liikumisi toimus ka grupi ettevõtete siseselt: sa tunned neid inimesi, sa tead kuidas nad tööd teevad ja millised on nende võimed. Vali õiged hobused  ja ära vaheta neid poole tee pealt välja. Maksa neile õiget hinda ja mine nendega lõpuni. Sellel pole mõtet, et aasta töötad ühe inimesega ja aasta teise inimesega. Valige õiged inimesed välja, motiveerige neid ja tehke nendega tööd. Kui sina oled direktor, siis sina tood oma kultuuri: oma ideed, kombed jne. Küsimus on selles, kas inimesed tulevad sellega kaasa või mitte,“ selgitas Soorm.Margus Venelaine lisas, et lisaks inimestele on ettevõtete integreerimise juures väga oluline ka ühise kommunikatsioonisüsteemi olemasolu.„Varem meil puudus ühine meilisüsteem ja ühised kommunikatsioonivahendid. Samas on see, kuidas ollakse valmis mõtlema ühes või teises ettevõttes, väga erinev. Kõik taolised probleemid tuleb lahendada ülemises otsas.“Teet Soorm lisas, et ettevõtete integreerimise tulemusena on HKScan Baltikumi ettevõtted olulisel määral vähendanud kõikvõimalike koosolekute arvu. „Samuti lõppes meie majas ära igasugune sisemine powerpointlus.“Täna on grupi ettevõtete jaoks oluline, et kogu brändiideoloogia, mis puudutav kohalikke ettevõtteid, pärineks Eestist.„Samuti on meile oluline, et kogu ahel alates söödatootmisest kuni brändideni on meie enda käes. Vertikaalne integratsioon on täna kindlasti üks Talleggi ja RLK konkurentsieeliseid,“ lisas Soorm.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077