Autor: Kadri Põlendik • 26. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lätis nähakse elektrituru olukorda normaalsena

Praegune olukord Baltikumi elektriturul on ootuspärane ning turgu ei moonutata, leidis Läti elektrisüsteemihalduri Augstsprieguma tikls AS juht Varis Boks.

Varis Boksi hinnangul on loogiline, et pilt Eesti ja Läti avatud elektriturul on erinev, sest sealne turg on avatud olnud vaid napilt kuu aega ning müüjatel on veel vähe kogemust. Samuti sõltuvad võimsused tema sõnul sellest, kuidas pannakse kokku pakkumiste portfell.

„Kui võrrelda tehnilist olukorda Eestis ja Lätis, siis see ongi erinev, sest Lätis on defitsiit ning siinsed müüjad ainult ostavad, samal ajal kui Eesti elektrimüüjad ainult müüvad,“ märkis Boks ning lisas, et võimsus on erinev ka seetõttu, et Läti müüjad ostavad Estlinki kaudu Soomest elektrit.

Seda, kas osa Läti elektrimüüjaid müüb vähem võimsusi, kui nad toodavad, ei osanud Boks kommenteerida, märkides, et kõiki Nord Pool Spoti tehtud pakkumisi ei ole näha. Sel teemal saaks ainult spekuleerida, sest on tagasilükatud pakkumisi, mida ei avalikustata.

Üleüldiselt pidas Boks Baltikumi turu olukorda normaalseks, märkides, et eilne suur hinnatõus oli eriolukord. „Homseks (tänaseks - toim) on keskmine hind Baltikumis 65 eurot MWh ja see on normaalne, sest see piirkond on praegu defitsiidis, eriti Leedu, kus vahel on defitsiit 80-90 protsenti,“ ütles Boks.

Eile küündis elektrihind Baltikumis 103,85 € MWh, samal ajal kui Soomes maksis elekter 50,13 € MWh. Hinnatõusu põhjuseks peetakse Läti ja Leedu energiaettevõtete konkurentsi moonutavat käitumist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077