Autor: Kristi Malmberg • 17. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiaturg.ee: üldteenuse marginaal mais seni kõrgeim

Elektrienergia üldteenuse osutajate keskmine marginaal tõusis mais aprilliga võrreldes 20 protsenti, näitab võrdlusportaali Energiaturg.ee analüüs. Mais oli üldteenuse keskmine marginaal avatud turul seni kõrgeima hinnaga.

„Vaatamata keskmisest kallimatele marginaalidele, oli üldteenus mais tarbijatele seni avatud elektriturul siiski soodsaim, kuna marginaal on vaid väike osa lõpphinnast ja põhiosa moodustav kaalutud keskmine börsihind langes mais avatud turu madalaimale tasemele,“ ütles Energiaturg.ee juhtiv analüütik Pirmin Tamm.

Kõige soodsam üldteenuse marginaal oli nii mais kui ka eelnevatel kuudel võrguettevõtjatel Maardu Elekter AS ja AS Anne Soojus - 0,24 senti/kWh koos käibemaksuga. Kõige kallim marginaal oli Kuvart OÜ-l, 3,39 senti/kWh koos käibemaksuga, mis oli aprilli marginaaliga võrreldes tõusnud 0,80 senti.

Suurematest võrguettevõtjatest oli mais üldteenuse marginaal kWh kohta kõige madalam VKG Elektrivõrkudel, 0,50 senti/kWh. Elektrilevi nimetatud üldteenuse osutaja Eesti Energia 0,85 sendise ning Imatra Elekter 0,98 sendise marginaaliga kuulusid mais keskmisest kallimate marginaalide hulka.

„Ka üldteenuse arvutamisel aluseks olevad börsihinnad on olnud juba veidi üle nädala tavapärasest kõrgemad ja Energiaturu statistika kohaselt on 17. juuni seisuga populaarsemate fikseeritud ja börsihinnaga pakettide võrdluses börsihinnaga pakett olnud juuni kuus 9 protsenti kallim. Eratarbijatel aga ei ole põhjust karta lühiajalisi kõrgeid börsihindasid,  kuna kuu lõpuni on veel omajagu aega ning Estlink 1 korraline hooldus lõpeb käesoleval nädalal. Lisaks näitab varasem statistika, et 2012. aastal oli kogu kalendriaasta madalaim börsihind just juunis,“ selgitas Energiaturg.ee juhtiv analüütik Tamm. 

Tamme sõnul kaotavad börsipaketi kasutajatest antud olukorras rohkem äritarbijad, kellel on kaugloetav arvesti ning väga suur päevane tarbimine.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077