Autor: Raigo Neudorf • 11. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energial valmis Frankfurdis piloottehas

Eesti Energia tütarettevõte Enefit Outotec Technology avas Frankurdis ainulaadse Enefit-tehnoloogial põhineva piloottehase, mis võimaldab testida õli tootmist erineva päritoluga põlevkivist.

Piloottehase esimesed testid viiakse läbi Eesti põlevkiviga, esimene õli on Eesti põlevkivist toodetud. Lähitulevikus algavad ka katsetused Utah´ ja Jordaania põlevkividega.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul on piloottehase eesmärk katsetada Enefit-tehnoloogiat erinevat tüüpi põlevkivide töötlemisel, koguda andmeid tehnoloogia kohandamiseks ning toota põlevkiviõli proovipartiisid analüüside läbiviimiseks.„Piloottehase avamine on arendusprojektide jaoks väga tähtis verstapost. Nii Jordaania kui Utah` põlevkivist oleme ka väiksemas katseseadmes õli juba tootnud, ent mida suurem on seade, seda tõetruum on ka katse tulemus. Saame nende andmete põhjal hinnata, milliseid arendusi on tehnoloogias selle erinevatele põlevkividele kohandamiseks tarvis teha. Piloottehas suurendab ka oluliselt meie võimekust pakkuda Enefit-tehnoloogiat klientidele üle maailma,“ ütles Liive.Tänasel põlevkivisümpoosionil rääkis Enefit-tehnoloogial põhineva piloottehase käivitamisest EOT insener Richard Sherritt. Piloottehase projekteerimine algas 2010. aastal, ehituse ettevalmistus 2012. aasta alguses. Piloottehas kasutab tunnis põlevkiviõli tootmiseks kuni 300 kg põlevkivi.Eesti insenerid, operaatorid ja uurijad on tegelenud üle 60 aasta Enefit tehnoloogia arendamisega. Enefit tehnoloogia on tänaseks maailma kõige suurema ühikvõimsusega, efektiivsem ja väikseima keskkonnamõjuga põlevkiviõlitootmise tehnoloogia, kasutades ära üle 90% põlevkivis sisalduvast energiast õli, gaasi ja elektri tootmiseks.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077