Autor: Ain Alvela • 6. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroliit kehtestab Hiina päikesepaneelidele kaitsetollid

4. juunil teatas Euroopa Komisjon 11,8% kaitsetollide kehtestamisest kõigile Hiina päritoluga toorikkristallplaatidele, päikesepaneelide elementidele ja päikesepaneelidele. Tollid jõustuvad alates tänasest.

Kui Hiinaga läbirääkimiste teel kokkulepet ei saavutata, tõuseb tollimaksu määr kahe kuu möödudes keskmiselt 47,6%-ni.

Euroopa päikeseenergeetika ettevõtete ühendus AFASE on Komisjoni otsuses pettunud, kuna Euroopa Komisjon on täielikult ignoreerinud 18 ELi liikmesriigi (sh Eesti) seisukohta, mis oli kaitsetollide kehtestamise vastu. Vaatamata sellele, et Euroopa Komisjon on esmased kaitsetollid kehtestanud esimeseks kaheks kuuks madalamate määradega, rõhutab AFASE, et misiganes tasemel kaitsetollid

kahjustavad tõsiselt tervet Euroopa päikeseenergeetika tööstust.

Euroopa Komisjon langetas otsuse tollid kehtestada, vaatamata sadade Euroopa ettevõtete, 15 päikeseenergia assotsiatsiooni ja mitmete kaubanduskodade poolt esitatud palvetele seda mitte teha. Lisaks tööstus- ja erialaliitudele on tollide kehtestamisele vastuseisu väljendanud ka Maailma Looduse Fond (WWF) ja mitmed eksperdid.

Kõik need organisatsioonid on selgitanud, et kaitsetollid ei kahjusta mitte ainult Euroopa päikeseenergeetika tööstust, vaid tervet Euroopa Liidu majandust tervikuna.

“Euroopa Komisjoni otsus jätab EL-le ja Hiinale vaid väga väikese ajavaru läbirääkimiste teel lahendusele jõudmiseks. Kutsume mõlemaid osapooli üles lähema kahe kuu jooksul kokkuleppele jõudma, vältimaks päikesepaneelide hinnatõusu Euroopas ja võttes arvesse Euroopa päikeseenergeetika sektori huve kõige laiemas plaanis,” ütles Thorsten Preugschas, Saksa ettevõtte Soventix GmbH tegevjuht. “Üks on kindel – praegused arengud päikesepaneelide turul ei jäta mingit ruumi hinnatõusuks. Juba 11,8% hinnatõus peatab enamuse päikeseenergeetika projektidest Euroopas ja põhjustab tõsist kahju tervele Euroopa päikeseenergeetika sektorile.”

Kaitsetollide mõju on välja toonud nii sektoris tegutsevad ettevõtted kui ka sõltumatu uurimisinstituut Prognos, mis on jõudnud järeldusele, et 20% tollitariifid tooksid Euroopas järgmise kolme aasta jooksul kaasa kuni 175 000 töökoha kadumise ja 18,4 miljardi euro suuruses loodava lisandväärtuse vähenemise. Turuanalüüside juhtiv pakkuja IHS kirjeldab, et 45% tollitariifid tooksid ainuüksi Saksamaa turul kaasa aastas paigaldatud päikesepaneelide võimsuse vähenemise kuni 2 GW võrra, ehk 25%, võrreldes aastaga 2012.

Veelgi enam – kaitsetollidega ei ole võimalik lahendada Euroopa päikesepaneelide tootjate struktuurseid probleeme. Euroopa tootjate probleemiks on väikesed tootmisvõimsused ja ebasoodsad tarnelepingud tooraine, polükristallilise räni, sisseostmiseks, mis toob kaasa kõrgemad tootmiskulud. Kehtestatavad kaitsetollid on ka vastuolus ELi poliitikaga, mille eesmärk on stimuleerida taastuvenergeetika kasutuselevõttu, et saavutada aastaks 2020 püstitatud ambitsioonikaid eesmärke.

Maailma Looduse Fondi (WWF) globaalse energiapoliitika valdkonna juhi Stephan Singeri sõnul võib kindel olla, et maailma söe, nafta ja tuumaenergeetika lobigrupid avavad tänase päeva puhul šampusekorke, kuna Euroopa Komisjonil ei ole õnnestunud takistada nende jätkuvat ja kahjulikku mõju loodusele ja ühiskonnale. Viimane asi, mida Euroopa hetkel vajab, on uute, puhaste majandusharude hävitamine ja kaubandussõda Hiinaga keskkonnasõbralike tehnoloogiate valdkonnas.

AFASE (The Alliance for Affordable Solar Energy) ühendab üle 600 Euroopa päikeseenergeetika valdkonna ettevõtte, mis kokku annavad tööd 63 000 inimesele. AFASE eesmärk on võidelda protsektsionismi vastu väliskaubanduses ja edendada vaba kaubandust päikeseenergeetika valdkonnas. AFASE on registreeritud Saksamaal.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077