Autor: Indrek Kald • 10. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Molycorp säilitas kvartalikahjumi

Sillamäel esindatud korporatsiooni Molycorp esimese kvartali brutokahjum 20,5 miljonit dollarit on täpselt sama suur kui eelmise aasta neljanda kvartali kahjum.

Eile õhtul avaldas Molycorp selle aasta esimese kvartali tulemused. Korporatsioon müüs esimeses kvartalis 3222 tonni tooteid keskmise müügihinnaga 44,71 dollarit kilogramm. Müügitulu oli 146,4 miljonit dollarit ehk 9% enam kui mullu neljandas kvartalis.

Esimese kvartali kahjum tavaaktsionäridele oli 50,1 miljonit dollarit ehk 0,33 dollarit aktsia kohta. Korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 0,15 dollarit, võttes arvesse tegevuse laienemist, mittetavapäraseid ärikulusid ja teatud mitterahalisi kirjeid.

Ettevõtte Mountain Passis asuv haruldaste muldmetallide tootmiskompleks peaks ootuspäraselt saavutama aasta keskpaigaks 18 750tonnise tootmisvõimsuse haruldaste muldmetallide oksiide aastas.

Molycorpi korporatsiooni presidendi Constantine Karayannopoulose sõnul püsib Mountain Passi tootmiskompleksi käivitamine graafikus ja sealne kasvav tootmine võimaldab anda toodangut lõpptarbijatele, aga ka tagab korralikuma toorainega varustatuse korporatsiooni enda tootmisüksustele. "Mida kuu edasi, seda enam näeme märke ka nõudluse taastumisest normaaltasemele," märkis ta.

Tänavuse esimese kvartali jooksul olid Molycorpi kapitalikulutused 181,1 mln dollarit. Sellele lisandub ettevõtte hinnangul tänavu veel umbes 250 mln dollari väärtuses kapitalikulutusi.

Järgmise aasta täiendavate kapitalikulutuste maht Mountain Passi tootmiskompleksi moderniseerimiseks ja laiendamiseks on umbes 80 mln dollarit. Pole välistatud tootmise laiendamine suurema tootmisvõimsuseni kui esialgselt planeeritud 18 750 tonni. Laiendamisotsus oleneb aga turunõudlusest, toodete hinnast, kapitali kättesaadavusest ja majanduslikust põhjendatusest.

Ettevõte on jätkuvalt seisukohal, et selle aasta esimese poole tulemus jääb alla mulluse teise poolaasta tulemustele. Selle põhjuseks on hooajalisus haruldaste muldmetallide valdkonnas, mille kohaselt esimese kvartali müük on teiste kvartalitega võrreldes nõrgem. Ka ei saavuta Mountain Passi tootmisüksus täielikku tootmisvõimsust enne selle aasta keskpaika.

Ettevõtte jälgib praegu rangelt rahavooge, vähendab üldkulusid ning otsib aktiivselt võimalusi olla laiemalt esindatud globaalsetel turgudel, teatas Molycorp.

11 riigi 27 asukohas toodab Molycorp haruldaste muldmetallide magnetilisi materjale, samuti toimub kõrge puhtusega 13 eri haruldase muldmetalli (kerged ja rasked) ning viie haruldase metalli (gallium, indium, reenium, tantaal ja nioobium) ja siirdemetallide ütriumi ja tsirkooniumi tootmine.

Ühisettevõttes Daido Steeli ja Mitsubishi korporatsiooniga toodab Molycorp järgmise põlvkonna paagutatud neodüüm-raud-boor (NdFeB) püsimagneteid. Tütarettevõte Molycorp Advanced Water Technologies müüb ja turustab tseeriumil põhinevat täiustatud veepuhastustehnoloogiat, mida kasutatakse reoveepuhastites ja puhkemajanduses.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077