Autor: Koit Brinkmann • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jäätmekütuse tootmise kuulsusetu lõpp Sillamäel

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) abiraha toel Sillamäe prügilas Eesti esimese jäätmekütuse tootmise püsti pannud Ecocleaner on uksed kinni pannud ning Sillamäe linna ähvardab kohustus prügilast ära vedada umbes 15 000 tonni ümbertöödeldud jäätmeid.

Pikalt tehnoloogiliste raskustega maadelnud Ecocleaneri äri sai lõpliku põntsu mullu märtsis, kui kohalik prügikuningas Nikolai Ossipenko katkestas  jäätmete veo Sillamäe prügilasse.

„Ossipenko omandas enamusosaluse Uikala prügilas ja päevapealt lõppes jäätmete vedu Sillamäele ning kadus kogu käive,“ rääkis OÜ Ecocleaner Sillamäe üks omanikest Indrek Paal. Ecocleaner sai ümbertöötlemiseks Ossipenko firmadelt 90 protsenti jäätmetest. Et otsuse taga  ei olnud niivõrd majanduslikud kaalutlused, näitab ka see, et Sillamäel oli jäätmete vastuvõtu hind odavam kui Uikalas.

Praeguseks on Sillamäe linn Ecocleaneriga prügila operaatorlepingu lõpetanud, ettevõte on KIKilt saadud 600 000 euro abil ostetud tehnika ära viinud ning osapooled ootavad, millise otsuse teeb keskkonnaamet prügilas oleva 15 000 tonni biomehaaniliselt töödeldud jäätmete osas.

Ecocleaneri omanikud leiavad, et see 15 000 tonni sobib prügila katmiseks. Lõpliku otsuse peab tegema aga keskkonnaamet ning negatiivse otsuse korral tuleb need jäätmed sealt ära vedada, kas siis Uikala prügilasse või Iru prügipõletusjaama.

Et prügila sulgemise eest vastutab Sillamäe linn, siis on see kõik  linna mure. „Sel juhul tuleb see kogus ära vedada ja tekib küsimus, kes selle kinni maksab. Linn loomulikult esialgu rahastab äraveo, kuid siis esitame Ecocleaneri vastu rahalise nõude,“ sõnas Sillamäe abilinnapea Tõnis Kalberg.

Ecocleaneri omanikud Indrek Paal ja Tommy Biene tunnistavad aga, et neil selleks raha ei ole.

Pikemalt loe Sillamäe prügila ümber toimuvast tänasest Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077