Autor: Indrek Kald • 25. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergia toetajad küsivad valitsuselt raha

Taastuvenergia väikelahenduste edendajad pöördusid valitsuse poole üleskutsega leida Euroopa Liidu finantsvahenditest võimalusi taastuvenergia väikelahenduste toetamiseks.

Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammisti sõnul on Eesti aastail 2007–13 kõige vähem Euroopa Liidu vahendeid taastuvenergiasse suunanud ELi liikmesriik.

"Meile teadaolevalt ei plaani Eesti riik ka perioodil 2014–20 suunata sentigi eurorahadest taastuvenergia väiketootmise toetamiseks. Seda hoolimata tõsiasjast, et üheks Eesti prioriteediks vahendite planeerimisel on puhas ja mitmekesine looduskeskkond ning loodusressursside tõhus kasutus," selgitas ta.

Tammisti kinnitusel on väiketuulikute või päikesepaneelide kasutuselevõtmine lisaks energiasäästumeetmetele paljudele majapidamistele parimaks viisiks kasvavad kodukulud kontrolli alla saada. "Samuti on eurorahade kasutamine hea võimalus vähendada tarbija elektriarvet," lisas ta.

Selleks, et eelarveperioodil 2014–20 toetada vähemalt 1% ehk 2000 väikeelamut taastuvenergia seadmete ostmisel, peaks riik toetama taastuvenergia seadmete ostmist 20 miljoni euroga. See teeb iga-aastaseks toetussummaks 2,8 miljonit. "Kutsume teid üles leidma vahendeid taastuvenergia väikelahenduste investeeringute toetamiseks," seisab ühispöördumises.

Kirjale on alla kirjutanud Eesti Taastuvenergia Koja juhataja Rene Tammist, Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioonist Tuuliki Kasonen, Eesti Päikeseenergia Assotsatsiooni esimees Rein Pinn, Ecoproject OÜst Peep Pobul, OÜst Energy Smart Viido Polikarpus, OÜst Bakeri Anti Tiik, mikrotootja Andres Meesak, OÜ Energiapartner tegevjuht Mikk Saar ja OÜ Altius Energia tegevjuht Frank Õim.

Pöördumine on saadetud peaminister Andrus Ansipile, koopia majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsile, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannusele, rahandusminister Jürgen Ligile ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seederile.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077