Autor: Koit Brinkmann • 25. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas elektri hind alaneb?

Elektri hinnatõusu üheks põhjuseks on nimetatud Eesti Energia poolt aasta algusest ostma hakatud CO2 kvoote. Kas heitmekvootidele lähiajaks ennustatav hinnalangus tähendab ka odavamat elektrit?

Kui varem sai Eesti Energia CO2 kvoote tasuta, siis selle aasta algusest sisaldub heitmekvootide hinnakomponent põlevkivielektrijaamade toodetud elektri hinnas.

Paari viimase aastaga on CO2 kvoodi hind teinud läbi järsu kukkumise. Praegu kolme euro ringis oleva tonnihinna eest küsiti aasta tagasi 6,6 eurot ning veel aasta varem koguni üle kümne euro.

"Praegusel tasemel kvoodihind moodustab põlevkivielektri hinnast kuni kümnendiku, mis tähendab, et põlevkivielekter on Balti piirkonnas võrreldes varem prognoosituga praegu täiesti konkurentsivõimeline," märkis Maailma Energeetikanõukogu volinik Einari Kisel. Kui kvoodihind veelgi langeb, võib see tema sõnul alandada ka elektri börsihinda.

Eesti Energia energiakaubanduse analüüsiosakonna juhataja Helen Tiits sõnas, et CO2 kvoodi hinna osa ettevõtte tootmiskuludes on konfidentsiaalne informatsioon.

Elektri põhivõrguettevõtte Elering juhatuse esimehe Taavi Veskimägi selgitusel tähendab Narva elektrijaamade jaoks CO2 kvoodi hinna muutus ühe euro võrra tonnist elektrienergia hinna muutust laias laastus ühe euro võrra megavatt-tunni kohta. "Madalam CO2 kvoodi hind tähendab madalamat elektrienergia hinda Eestis," kinnitas ta.

Millist hinda ennustavad CO2 kvoodile lähiajaks analüütikud, loe tänasest Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077