Leedu tahab tuumajaama hinda  alla saada

Leedu peaminister Algirdas Butkevicius ütles eile, et on valmis jätkama tuumajaama ehitamise kõnelusi Jaapani Hitachi ning Eesti ja Lätiga, et Visaginase projekti hinda alla saada.

„Visaginase tuumajaama projekt selle praegusel kujul on Leedu jaoks liiga kallis,“ teatas Butkevicius eile pärast energiastrateegia töögrupi kohtumist. „Projekti jätkamine on võimalik ainult siis, kui selle kommertstingimused paranevad ning täidetakse muud tingimused,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Mullu detsembris ametisse asunud Leedu valitsus on lubanud riigi uue energiastrateegia esitada 15. maiks.

Kui teised Balti riigid ja Jaapan on valmis kompromissile minema, võib uuest tuumajaamast saada täiendus uutele energiaühendustele, mis Leedu ehitab Poola ja Rootsi suunal, et vähendada sõltuvust Venemaa energiast, ütles Butkevicius eile tehtud avalduses.

Leedu energiastrateegia töögrupi hinnangul saab Leedu Visaginase projektiga jätkata ainult siis, kui regionaalsed partnerid allkirjastavad kokkuleppe, et on nõus jagama nii kulusid kui vastutust ning kui üheskoos Jaapani tootjatega suudetakse projektile tagada odavam rahastus.

Leedu ei ole ametlike kanaleid pidi Eestit informeerinud, seega ei saa me hetkel viimaseid arenguid kommenteerida, vastas Äripäeva päringule majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

„Tegemist on olulise regionaalse tähtsusega projektiga. Nagu oleme varem öelnud, Eesti toetab Visaginase projekti eeldusel, et see on majanduslikult jätkusuutlik. Kindlasti on jätkuvalt oluline taolist kapitalimahukat investeeringut soosiva turukeskkonna küsimus. Täna on veel liialt vara öelda, kas Eesti osaleb Visaginase projektis, sest energiaettevõtete vahelised läbirääkimised saavad nüüd jätkuda. Samuti ootame Leedu riigilt suuremat selgust, kuidas edasi minnakse,“ teatas ministeerium pressiesindaja vahendusel.

Osale arutelus

  • Sirje Rank

Toetajad

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

Coma Investing otsib EKSPORDIMÜÜGIJUHTI

M-Partner HR OÜ

31. august 2017

Ferrometal otsib B2B KLIENDIHALDURIT

M-Partner HR OÜ

24. august 2017

Otto Bock Estonia otsib NÕUDLUSE PLANEERIMISE JA KLIENDIHALDUSE JUHTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

10. september 2017

Käsi­raamatud