Autor: Väinu Rozental • 2. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viru-Nigulas taaskäivitati saeveski

Lääne-Virumaal Viru-Nigulas asuva endise Flexa saeveski taaskäivitamine mõjutab oluliselt toormeturgu, sest kui omaaegne saeveski oli orienteeritud peamiselt Venemaa importpalgile, siis nüüd varutakse toore Eestist.

ASi Rait ja ASi Lemeks gruppi kuuluva ASi Viru-Nigula Saeveski tootmismaht kujuneb algusaastatel sama suureks, nagu see oli Flexa-päevil - 70 000 tihumeetrit. Selline tootmismaht tähendaks praegu suuruselt viiendat saeveskit Eestis. Kui aga spekuleerida ja liita kokku ka Rait-Lemeksi gruppi kuuluvate Viiratsi Saeveski ning Aegviidu Puidu tootmismahud, tõuseks grupp mahult teiseks Toftani ette.

Endine Flexa Eesti saeveski suleti 2009. aasta suvel ja sulgemise üheks põhjuseks oli see, et raudteetsi ei tulnud enam Venemaalt palki. Rait-Lemeksi grupp ostis Viru-Nigula saetööstuse eelmise aasta detsembri keskel. Tänavu märtsi algul alustati saepalgi vastuvõtu ja sorteerimisega ning praegu testitakse saeliini, mis hakkab regulaarselt tööle lähiajal. Esialgu hakatakse saagima männi ja kuuse peenpalki. Viru-Nigula Saeveski tegevjuht on Margus Mänd.

Eelmise aasta kevadel endise Sakala saeveski käivitanud OÜ Combimill juhatuse liikme Margus Kohava sõnul on taaskäivitamise juures kõige raskem toorme hankimine. "Endine Flexa oli ju põhiliselt orienteeritud Venemaa importpalgile ja kui nüüd tahetakse see sama palgikogus Eestist saada, avaldab see sealkandi saetööstustele kindlasti mõju," ütles Kohava. "Toormeturul läheb kitsamaks, aga ega sellist aega, kus tooret lahedalt saada oleks, polegi väga olnud. See on tegelikult normaalne protsess - tugevamad ja parema kontseptsiooniga saeveskid jäävad ellu."

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077